Farma Ile de France ovaca u Stepojevcu

0
826
Agrosaveti---Farma-Il-de-France-ovaca---Stepojevac---02
Timac AGRO

Lepo je kada na terenu upoznamo ljude koji su iz grada došli na selo. Takve primere ne srećemo često, međutim, u obilasku poljoprivrednih proizvođača iz okoline Lazarevca, upoznali smo diplomiranog ekonomistu Milana Filipovića. Rrođenog Beograđanina koji je pre 11 godina kupio veliko imanje u Stepojevcu sa željom da malo pobegne iz grada. Zaljubio se, kako kaže, u slobodu i prostrantvo, te mu sada još više smeta velegradska vreva.

Web-baner-Movento-Vertigo-1120x180-V01

“Ja sad ne mogu da zamislim da se vratim u Beograd, u onu gužvu, među onaj beton. Ovde je raj. Sad konačno živim kao čovek.” – kaže Milan Filipović.

Chief-1120x180

S obzirom na to da je imanje veliko, nije stizao da kosi travu, te su mu komšije rekle da nabavi nekoliko ovaca. I tako kreće priča porodice Filipović. Te prve ovce nisu bile umatičene, međutim, Milanov najmlađi sin, Aleksandar, studira stočarstvo u kojem se zaista pronašao, te je bilo logično da čitavu priču uozbilje i da počnu sa matičenjem svog stada. Izabrali su rasu Il de frans, koju, prema ocenama tržišta, smatraju najtraženijom.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---Farma-Il-de-France-ovaca---Stepojevac---01

“Kada je otac kupio ovo imanje, ja sam bio baš mali. E pre nekoliko godina sam uvideo da ovčarstvo ima smisla. Oduvek volim životinje te sam spojio te dve stvari i tome se posvetio. Nije mi ništa teško, ni da ustanem rano, ni da radim oko ovaca, zemlje, rado sve to radim.” – priča nam mladi Aleksandar.

Nicogan-1120x180

POMOĆ PRIJATELJA

Danas imaju stado od 50-ak majki, te je sada cilj umatičiti bar 30, kako bi imali prava i na subvencije. Na žalost, bilo je problema sa ovnovima, ali uz pomoć Udruženja stočara iz Barajeva, matičenje je moglo da počne.

Biofor baner 728x90

“Imali smo velikih problema kada smo kupili prvog ovna, sa željom da započnemo matičenje. Čovek kada se ne razume u nešto, onda bi svi da ga prevare. Papire nismo mogli dobiti. E sada sarađujemo sa udruženjem stočara Barajevo, sa Marijom koja nam je puno pomogla da starujemo kako valja, kako mora, te je sad sve ok.” – priča nam Milan.

PROČITAJTE I...  Umatičene ovce u selu Dobrovodice

A baš kada spominjemo i isplativost svega ovoga, Aleksandar ističe i veliku prednost ispaše. Oni imaju ograđena 2,5 hektara, što svakako doprinosi pozitivnijoj matematici. Ovog proleća, to ometaju česte i obilne padavine, ali čim se vreme stabilizuje i ovce će da uživaju u šetnji i paši.

Agrosaveti---Farma-Il-de-France-ovaca---Stepojevac---03

NEKADA KOŠARKAŠ PARTIZANA, DANAS STUDENT I OVČAR

Aleksandar je inače bio i košarkaš Partizana, ali je ipak prevagnula ljubav prema životinjama. Važno je u životu raditi ono što voliš, tada je sve lakše, kažu nam Filipovići. A naš mladi domaćin je zaista spreman da se ozbiljno posveti ovčarstvu. Ima planove i snove u vezi sa farmom od 100 majki. Zato je konkurisao, kao mlad poljoprivrednik, za sredstva namenjena izgradnji objekata.

“Želja mi je da imamo 100 majki, jer je to onda ozbiljna priča. Naravno, tako nešto zahteva i ozbiljnije objekte. Zapravo, voleo bih da napravim objekat koji će olakšati posao, da se ne guramo među ovcama, ali prednosti profesionalnijih objekata ima još. Vi brže i lakše uradite sve oko životinja, i onda imate vremena da im se posvetite. Da ih posmatrate, da vidite kojoj šta fali, kako napreduju itd. Konkurisao sam, nadam se da ću proći i da će mi sredstva biti odobrena.” – kaže Aleksandar.

PROČITAJTE I...  Ispaša i muža tokom vanrednog stanja

Inače dosdašnjim rezultatima su zadovoljni, te je prosek jagnjenja sada oko 1,6. Da je rezultat lošiji, računica bi bila negativna, dodaje naš mladi domaćin.

Aleksandar svaki svoj slobodan trenutak provede na farmi, te svakodnevno dolazi iz Beograda u Stepojevac. Kako kaže to mu nije teško, jer to voli. Ima cilj kojem teži, te se nada da će se njegov trud i posvećenost i isplatiti.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime