Farma od preko 200 OVACA rase ILE DE FRANCE u Čurugu

0
196

Sava Popov, rođen je Novosađanin. Kako kaže, na selo se vratio da bi se, zajedno sa svojim prijateljima, braćom Žarkom i Radislavom Lončarski, bavio poljoprivredom. Oni su 2015. godine počeli da se bave ratarstvom, a na svom imanju gaje pšenicu, kukuruz, soju i suncokret. Nedavno su počeli da gaje i ovce i po tome su postali poznati u svom Čurugu.

Spyrale Adama 1120x1080

„Pre 6 godina smo odlučili da gajimo ovce“ – priča Radoslav Lončarski. „Za početak smo imali 20 „Il de fran“ ovaca. To nam je krenulo kao hobi, zavoleli smo i za ovo vreme smo došli do nekih 200 komada. Hranimo ih kvalitetnom hranom i radimo veštačko osemenjavanje. Imamo veći broj jagnjadi za nekih 30 posto u odnosu na prirodan ciklus. I svu jagnjad uspevamo da prodamo od kuce.

Mlečna rasa ovaca Lakon

Uzgoj ovaca i razvoj posla nije lak zadatak. Naši domaćini su želeli da krenu ozbiljnije da rade, pa su razmišljali o mlečnoj rasi ovaca, ali su naišli na problem posto u našoj državi, kako kažu, nemamo kvalitetnu mlečnu rasu. „Krenuli smo po Evropi da tražimo i našli smo u Hrvatskoj rasu „Lakon“. Sad su svi papiri urađeni i čekamo da nam stigne oko 20  ovaca i ja se nadam da će stići za dva meseca. Pokušaćemo da prodamo to mleko uz pomoć našeg prijatelja iz sela koji se bavi proizvodnjom sireva i želi da radi otkup našeg mleka“ – kaže Radoslav.

LIBRETO 1120x180

Kad dođu jaganjci, to je još jedan od izazova. Kako Sava kaže, Rada je više zadužen za taj deo, on u to vreme baš i ne spava pošto mora da se budi nekoliko puta u toku noći da vidi da li se ojagnjila, pa kad se oganji nekad ima dva, nekad tri, mora da se doje, tako d aje taj period malo teži za njega.

PROČITAJTE I...  Uzgoj ovaca rase virtemberg u Selenči

Sve rade sami

Iako je pomoć u svakom domaćinstvu uvek dobrodošla, ovi momci su naučili da sve rade sami, od proizvodnje hrane, čiščenja, održavanja do lečenja životinja.

Kada se obaveze i znanje podele, sve ispadne dobro, pa tako i ovde svako ima svoje zaduženje na gazdinstvu: Žarko je dobar u servisiranju mašina, Radoslav je išao u veterinarsku školu, Sava je zadužen za mehanizaciju i finansije.

Iako ih ove godine neće cene, a prošle je bila ekstremna suša, nekako će izdržati i to, kažu ovi momci puni dobre volje i nade u budućnost.

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Sagovornici: Sava Popov, Radislav Lončarski poljoprivrednici iz Čuruga

Prethodni tekstPriprema TOPLE LEJE za vrhunski rasad ranog povrća
Sledeći tekstZašto lucerka brzo propada

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime