Zašto lucerka brzo propada

0
5645
lucerka
Foto: Pixabay

Lucerka je našla svoje pravo mesto u većini poljoprivrednih rejona naše zemlje, pa tako danas veliki broj proizvođača gaji ovu kulturu i visoko ceni njena svojstva. Međutim, poljoprivrednici su zapazili da lucerka nema više takvu bujnost kao ranije, ne daje više nekadašnje prinose, proređuje se i gubi već u drugoj i trećoj godini posle setve.

Spyrale Adama 1120x1080

Vrednost lucerke

Značaj upotrebe lucerke kao stočne hrane i useva u poljoprivredi je veliki.  Lucerka donosi veliki prinosi, ne samo po ukupnim količinama biljne mase po hektaru, već posebno po njenoj visokoj hranljivoj vrednosti i naročto po bogatstvu u proteinim. Zatim, veći broj otkosa u toku godine i dugo iskorišćavanje ove biljne kulture, omogućavaju da se na dosta lak i jeftina način, posebno uz primenu mehanizovane kosidbe i bez svakogodišnjeg oranja i setve  dobijaju velike količine stočne hrane visokog kvaliteta.

U plodosmeni lucerka je veoma dobar predusev za sve druge kulture, jer ona popravlja zemljište, obogaćuje ga azotom, a sama ne iziskuje đubrenje ovim najskupljim i najvažnijim mineralnim đubrivom. Osim toga dobro se prilagođava i uspeva na relativno slabijim zemljištima, pa i u periodima jačih suša, dok drugi usevi propadaju, lucerka se i dalje održava ili sama zastane u razviću, pa posle prve kiše produžava da raste i da daje bolje otkose.

Galenika Libreto Vinova loza 1120x180

Ko je krivac za mali prinos

Poljoprivrednici koji su upoznali sve vrednosti lucerke ranijih godina su se ipak na mahove razočarali. Oni su zapazili da lucerka nema više takvu bujnost kao ranije, ne daje više nekadašnje prinose, proređuje se i gubi već u drugoj i trećoj godini posle setve. Pošto u prethodnim godinama ratari nisu znali prave uzroke ove pojave, pokušali su da stanje poprave neadekvatnim đubrenjem (napamet), i u tome nisu uspeli. Obično su dolazili do zaključka da su tome krive sorte. tj. semena.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka gazdinstva Vukmanov

Pojedini zemljoradnici su čak i prestali da gaje lucerku. Važno je napomenuti da je lucerka višegodišnja biljka koja u normalnim uslovima može da živi 4-5 i više godina, bez obzira o kojoj je sorti reč.

Neosporno je da je sorta značajan faktor u proizvodnji, ali ona može da uticati da se dobije 10 ili 15 odsto veći prinos. Prema tome, uzrok izumiranja biljaka lucerke treba potražiti na drugoj strani.

Propadanje lucerke tokom prve ili druge godine je isključivo posledica gladi biljaka za mineralnom hranom, i to za fosforom ili kalijumom. Lucerka je biljka koja izuzetno brzo raste i razvija se, pa ako u zemljištu nema na raspolaganju dovoljno mineralne hrane ona od gladi počinje da propada. Dug život lucerke može da se osigura samo uz odgovarajuću ishranu, odnosno đubrenjem.

Prethodni tekstFarma od preko 200 OVACA rase ILE DE FRANCE u Čurugu
Sledeći tekstSaveti za uzgoj BLITVE na organski način

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime