Iz prve ruke: Iskustvo u uzgoju ovaca rase CIGAJA

0
364

Porodica Trbenčin, iz Dolova, tradicionalno se bavi uzgojem ovaca. Posao je započeo otac, a nastavio sin, pa potom i unuk. U ovom trenutku na gazdinstvu ima 120 grla rase cigaja koja je veoma popularna u Južnom Banatu, pa skoro svako domaćinstvo koje se bavi ovčarstvom drži ovu rasu od koje se dobija meso i mleko. Cigaja je još zanimljiva ovčarima sa aspekta niskih troškova, jer je skoro cele godine na slobodnoj ispaši po prostranim banatskim pašnjacima. Naš sagovornik kaže da kupaca za sir i meso uvek ima i da je tržište obezbeđeno.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Štalski uzgoj cigaje nije isplativ

Nikola nam je rekao da štalski uzgoj ovaca nije isplativ i da tu nema nikakve zarade, dok zarade i računice ima kada su ovce na slobodnoj ispaši. Ovo nam je ranije potvrdio i Đorđe Čizmaš iz Pančeva, koji kaže da cigaja donosi lepu zaradu, samo na ovaj način.

Kada je reč o pomoći države Nikola nije zadovolljan i kaže da ta pomoć, njih u južnom Banatu, zaobilazi u širokom krugu. On ističe da je problem što sve ovce moraju da budu umatičene, pa tako od 120 ovaca samo 32 ostvaruju pravo na subvencije države. Naš sagovornik smatra da bi bilo mnogo bolje da pomoć države stiže po grlu, i da bi na taj način ovčari dobrili pomoć kakva im pripada.

Magnetic 1120x185px

Zarada u siru i mesu

U Dolovu i okolini, na žalost, nema neke veće zadruge koja bi okupila oko sebe brojne ovčare ovoga kraja koji imaju velika stada. Udruživanje bi im pomoglo ne samo u pogledu subvencija, već i plasmana mesa, mleka i sireva.

PROČITAJTE I...  Farma ovaca u Kleku – potencijal u pašnjaku

Cena jagnjagi se već 5 godina unazad kreće oko 300 dinara po kilogramu, a mleko se većinom prodaje kroz sir koji se pravi na farmi. Nikola je imao velike planove sa svojim sinom, mladim naslednikom, želeo je da napravi nove objekte i proširi stado, kako bi unapredio svoj posao, ali to toga nije došlo. U ovom kraju se veoma teško dolazi do zemlje i pašnjaka, a pravo prečeg zakupa u većini slučajeva pripadne ljudima koji ne ispunjavaju ni jedan od uslova. Pašnjaci se preoravaju, po njima se ostavlja đubrivo koje ovce, tokom paše, pojedu i budu otrovane. Niko ne odgovara, i ćini se da u nekim segmentima zakon uopšte i ne postoji.

ExelGrow Adama 1120x180

Iako ovčarstvo ima veliki potencijal i dugu tradiciju u ovim krajevima, izgleda da su poljoprivrednici prepušteni sami sebi i da država ne može da stane iza njih i omogući im da unapređuju svoj posao.

Sagovornik: Nikola Trbenčin, stočar iz Dolova

Infinito Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstRolovani lisnati sir: Mlečni delikates domaćica iz Srbije stiže i do Zambije
Sledeći tekstDomaće jagode nikad ukusnije, krupnije i skuplje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime