Rolovani lisnati sir: Mlečni delikates domaćica iz Srbije stiže i do Zambije

0
1079

Kada je pre tridesetak godina, napravila svoj prvi rolovani sir, koristeći kombinaciju starog bakinog i svog inovativnog recepta, Danica Terzić iz Mokrina, nije ni slutila da će se njeni mlečni delikatesi, osim u Srbiji, naći i na trpezama širom sveta – Nemačkoj, Švedskoj, Kanadi, Zambiji… Ovu vrednu ženu, koja se odlično snalazi i u štali, ali i za traktorskim volanom, ekipa emisije „U našem ataru“ zatiče u njenoj kuhinjskoj radionici, u kojoj je do sada napravljeno više tona autentičnih mokrinskih sireva. Kako kaže, njenoj porodici radni dan počinje u svitanje, i neretko traje do sumraka. Leti su najviše angažovani, kada se tovare bale sena i  deteline, ali ni u zimskim mesecima nemaju duži san.

Spyrale Adama 1120x1080

Male tajne velikih majstora

I sve su to neophodne pripreme za ishranu desetak muznih krava, o kojima Terzići vode brigu. Njene mezimice su joj zahvalne i dnevno joj daju oko 200 litara kvalitetnog mleka, od kojih nastaju lisnati mlečni delikatesi. Pitali smo ovu Mokričanku zlatnih ruku, da nam otkrije tajnu, po čemu su njeni sirevi  tako specifični. Danica kaže, da je on jedinstven, pre svega, po tome jer se kuva na određenoj temperaturi i razvlači se kao testo.

Tu dolaze do izražaja vešte ruke domaćice, uz osmeh dodaje naša sagovornica, jer nije nimalo jednostavno razviti testo na određenu debljinu, i postići pravu konzistenciju mase. Ali kada napravite na hiljade takvih sireva, to vam postaje rutina. Veoma je važno da se sir pravi od mešavine starijeg i svežijeg mleka, sipa se sirište da bi se mleko podlilo.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Nakon zgrušavanja, ta smesa zahteva vašu stopostotnu pažnju, jer se u nekoliko navrata mora promešati, zatim se procedi surutka, a sir odstavi da „odspava“određeno vreme, što zavisi od raznih faktora, poput spoljašnje temperature vazduha, ili same temperature upotrebljenog mleka. Potom sledi kuvanje sira, a tom prilikom on ima meku i glatku konzistenciju poput testa, nakon hlađenja, testo se posoli i razvuče po stolu, seče u trake i umotava, odnosno roluje, uz dodavanje raznih začina ili sastojaka.

PROČITAJTE I...  Farma KRAVA i proizvodnja MLEKA u selu Perlez

Rolovani sir sa višnjama – delikates za probirljivije

Danica kaže da joj je učešće na novosadskom Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, 2002- ge godine, kada je osvojila veliku zlatnu medalju, bila prekretnica u njenom životu. Kako kaže, nagrade joj imponuju, i veliki su joj podstrek, ali je i obavezuju da bude još bolja. Ona poštuje i rad drugih žena u Mokrinu ili Čurugu, koje su u međuvremenu počele da se bave pravljenjem rolovanog sira, i nikada do sada, uprkos pohvalama, priznanjima i šampionskim nagradama, nije rekla da je ona najbolja u tome. Ali na naše pitanje da li je upoznala proizvođača koji pravi bolje sireve od njenih, uz osmeh odgovara da do sada nije probala sir koji je bio ukusniji od njenih.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Ponosna je na sve nagrade, ali joj je veoma draga ona iz 2019. godine kada je proglašena Etno brendom godine.  Od tada su se počela nizati priznanja, diplome, plakete, ali su se rađale i nove slatko – slane ukusne ideje. Osim običnog, natur sira, Danica je u svoj sir počela da dodaje i šunku, a godinu dana je eksperimentisala i sa sirom sa ukusom višanja, što, kako nam je posvedočila, nije bilo jednostavno, jer su višnje sočne i imaju puno soka u sebi.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja kozijeg sira Đuričić iz sela Glušci

Sir je kao malo dete, zahteva puno pažnje i odricanja

Široka proizvođačka paleta uslovljena je različitošću ukusa njenih brojnih mušterija, koje se dugi niz godina redovno snabdevaju od ove Mokrinčanke. Pored običnog i onog sa domaćom šunkom i višnjama, pravi lisnati sir i sa susamom, belim lukom, praškom šunkom, ruskom salatom, ljutom paprikom, orasima, sir torte, sitne sireve – siriće, ružice, vrećice, kiflice. Ova umešna domaćica dnevno napravi dvadesetak kilograma lisnatog sira, isključivo od kravljeg mleka.

Probala je i sa mešavinom kravljeg i ovčijeg mleka, ali se pokazalo da su sirevi prvoklasni samo kada je sirovina kravlje mleko. Mogla bi, kaže i pedesetak kilograma da napravi, ali bi joj dobrodošla i mala ispomoć. Ćerka i snajka su se već oprobale u par navrata, i ide im za rukom, ali će morati da izdvoje više vremena i strpljenja, ukoliko se tome budu želele ozbiljnije posvetiti – smatra Danica. Sir je, kaže ona, kao malo dete, moraš uvek da budeš uz njega, da ga proveravaš, osluškuješ.

PROČITAJTE I...  Uzgoj koza i proizvodnja kozijeg sira u Slankamenu

Proizvodnja rolovanog lisnatog sira je specijalnost domaćica iz Mokrina, o čemu svedoči i Julijana Ladičorbić, koja već decenijama izrađuje jedinstven mokrinski rolovani lisnati sir, po recepturi staroj i preko stotinu godina.

Sir na metar izazov u kome će se oprobati

Kako naša sagovornica dodaje uz osmeh, to nije teg oko vrata, već ogromna ljubav, a brend mokrinskog sira negovaće sve dok bude vitalna. Postavila je sebi i nove ciljeve, stalno joj se roje nove ideje u glavi. Turijci, koji su Ginisovci u pravljenju kobasice na metar, su joj velika inspiracija, te će se i sama oprobati u pravljenju sireva na metar. A takmičarski duh održava zahvaljujući i svom suprugu Savi, koji je svetski prvak u tucanju bojenim uskršnjim jajima, i kako samouvereno dodaje, on je teško može nadmašiti sa brojem medalja, koje krase zid u njihovom dnevnom boravku, a potrudiće se da ih bude još, u godinama koje slede.

Sagovornica: Danica Terzić iz Mokrina

Prethodni tekstZasadi maline u lošem stanju, cena kilograma 600-800 dinara
Sledeći tekstIz prve ruke: Iskustvo u uzgoju ovaca rase CIGAJA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime