Malim koracima do velikog cilja od hiljadu grla ovaca

0
138

Prvu ovcu kupio je u Rumi na vašaru, za sinovu svabu. Jagnjići su se rađali, ovce se množile i danas u ovom gazdinstvu ima oko 400 grla. U početnom biznis planu ali i izazovu  koji je ovaj farmer stavio pred sebe bila je cifra od 1000 grla il de fransa i vitemberg ovaca.

Adama Maganic 1120x180

Zašto Il de frans i virtemberg rasa ovaca

U domaćinstvu Murgaški ima  blizu 400 grla ove dve rase. Svetozar Cveta Murgaški sa Čeneja kaže da je IL de frans rasa ovaca u svetu poznata  po svom izuzetnom kvalitetu  – mesa, visokoj plodnosti i dobroj materinskoj sposobnosti. Ima sposobnost van sezonskog parenja i jagnjenja u leto i jesen, tako da se interval jagnjenja svodi na 7-8 meseci, pa time omogućava tri jagnjenja u dve godine.

To su samo neki od razloga zašto se u domaćinstvu Murgaški godinama ove ovce u dominaciji. Sa druge strane vitemberg rasa koja je takođe zastupljena ima dobre osobine u pogledu tovnosti i mesnatosti.

MPS baneri II

Virtemberg ovca stvorena je ukrštanjem grubo-runih domaćih ovaca sa francuskim i španskim ovnovima merino rase, a kasnije i sa engleskim rasama  koje su joj dale dobre osobine u pogledu tovnosti i mesnatosti. Ovu ovcu nazivaju i nemački oplemenjeni merino .

PROČITAJTE I...  Od Virtemberg do Il de Frans rase: Kako se živi od uzgoja ovaca?

Sve sami rade

U ovom domaćistvu celokupan proces ishrane je zatvoren  radne snage nema te sav posao obavljaju Cvetin unuk i sin. Mehanizacije fali ali posao ne sme da stoji i stoka mora biti namirena. Tokom zime pored redovne hrane, Cvetine ovce dobijaju i šargarepu, po oko tri kilograma svaka, a one se, kako kaže naš domaćin ovoj poslastici i te kako obraduju.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Cvetina kuća nalazi se na kraju sela, tako da su ovce do velike zime i prvog snega na pašnjacima, to se, kako kaže Cveta odražava i na kvalitet njihovog mesa . Posao je velik i predaha nema, članovi  domaćinstva Murgaški  se nadaju boljim vremenima i davno postavljenom cilju od hiljadu ovaca u ovom dvorištu.

Pred praznike bila je velika potraznja za jaganjcima i ovcama kaže naš domaćin, te je dosta grla i rasprodao.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Sagovornik: Svetislav Cveta Murgaški, farmer sa Čeneja

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstUpotreba bentonita za bistrenje vina – da ili ne?
Sledeći tekstNema više dizela za 179 dinara za stočarsku proizvodnju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime