Ovčarstvo u selu Žirovnica

0
1137
Agrosaveti---stocari---02

Porodica Simeunović iz sela Žirovnica koje se nalazi u opštini Batočina je ovčarstvo ozbiljno prihvatila. Počeli su 2013. godine kada su nabavili prvih 10 umatičenih ovaca rase virtemberg i jednog ovna. Kako kažu, već na startu su vršili oštriju selekciju, te danas imaju 50-ak grla vrhunskog kvaliteta.

Adama Sultan 1120x180

“Svaki početak je težak. Ostavljali smo najkvalitetnija grla, birali, pa smo samo od najboljih ostavljali za priplod. Recimo prošla godina je bila izuzetno dobra. Od 37 ovaca, dobili smo 108 jagnjadi.” – kaže nam naš domaćin, Nenad Simeunović.

Do ovakvih rezultata nije lako doći. Ovce iziskuju adekvatne uslove, kvalitetnu hranu i konstantno prisustvo čoveka, dodaje Nenad. On i sin su se tome ozbiljno posvetili, te je na ovom gazdinstvu profesionalizam itekako istaknut. Osim genetike, naš domaćin veliku pažnju posvećuje ishrani, a od faze u kojoj se ovca nalazi, kao i u zavisnosti od toga koliko je jagnjadi ojagnjila, zavisi i njena ishrana.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

 

“Moraš dati celog sebe, moraš obezbediti kvalitetnu i raznovrsnu hranu. Nije dovoljna samo genetika, moraš ovci dati kvalitetnu ishranu. Akcenat je na raznovrsnosti: žitarice, kukuruz, ovas, ječam, a što se tiče sena nikada ne dajem samo jednu vrstu. Pored toga dajem ovas, grahoricu, tako da je ishrana veoma raznovrsna.” – objašnjava Nenad.

PROČITAJTE I...  Stočarsko domaćinstvo u selu Guberevac

Agrosaveti---ovcarstvo---virtemberg---01

KVALITET UVEK IMA KUPCA

Veći deo ženske jagnjadi sa ove farme ide za priplod, dok mušku naši domaćini veoma lako prodaju za konzum. Tokom proleća i leta Nenadove ovce idu na ispašu. Ne toliko zbog uštede na hrani, već je dobro zbog šetnje i sunca, kaže nam naš sagovornik. Jagnjad, naravno, ne idu, kako bi što pre dostigla željenu kilažu.

BioPlug 728x90px

“Jaganjci koji su stari između 3-3,5 meseca, iako su blizanci, imaju između 35 i 40 kilograma. Time sam zadovoljan ja, a i kupci koji se uvek vraćaju. Sada ih već prodajem na neviđeno, javim koliko imam, koja je prosečna kilaža, te sa prodajom zaista nemam problema.” – kaže Nenad.

Nenad je za sada zadovoljan, te razmišlja i o proširenju. Međutim, ne bi da se zaleće, jer mu je važniji kvalitet od kvantiteta. Tog gesla će se držati i dalje, jer smatra da kvalitet uvek ima kupca. Smatra da je upravo ovčarstvo i perspektiva ovih krajeva.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Prethodni tekstPlastenička proizvodnja povrća u selu Ševarice
Sledeći tekstPrskalica – kombinacija raspoređuje opterećenje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime