Romanovske ovce u selu Kolut

0
3859
Agrosaveti - Romanovske ovce u selu Kolut 04

S razlogom se puno priča o izumiranju sela i odlasku mladih u grad, ili inostranstvo. Međutim, ima i pozitivnih primera, doduše veoma malo, kada mladi odluče da se iz grada presele na selo. A još su ređi primeri da se mladi bračni parovi iz inostranstva, dosele u Srbiju i to na selo. Baš takav primer snimili smo u selu Kolut, malom vojvođanskom selu nadomak Sombora.

Spyrale Adama 1120x1080

Agrosaveti - Romanovske ovce u selu Kolut 03

Bojan Šimičević se pre sedam godina sa suprugom i decom iz Holandije doselio u Kolut, rešen da se bavi poljoprivredom. Vrlo brzo su shvatili da je ratarstvo uzaludan posao kada obrađujete malo zemlje, te je odluka pala na ovčarstvo i to na romanovsku ovcu. A evo i zašto baš ova rasa.

Zašto baš romanovska rasa ovaca?

„Romanovska ovca je najplodnija ovca, ona daje i do 5 jaganjaca. Naš prosek je za sad 2,4 po ovci, po jagnjenju. Ona može na svakih 6 meseci da se jagnji, ali mi ostavljamo na svakih 8 kako bi se ovca odmorila“, kaže Bojan Šimičević.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Agrosaveti - Romanovske ovce u selu Kolut 06

Vrlo brzo su se zaljubili u ovčarstvo te im ni učenje, ni puno rada i odricanja nije tako teško padalo, priča nam Bojan. Za samo nekoliko godina uspeli su da dođu do veoma kvalitetnih grla, a stado im danas broji oko 160 ovaca. Iako za ovce kažu da nisu zahtevne, Bojan i njegova supruga im pružaju svu neophodnu negu i kada su uslovi držanja u pitanju, a i kada je u pitanju ishrana.

PROČITAJTE I...  Da li romanovska ovca može biti tovna rasa

„Ovca koja daje veliki broj jaganjaca zahteva i mnogo pažnje. Kvalitetnu ishranu, vitamine, minerale…“.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Agrosaveti - Romanovske ovce u selu Kolut 05

Naš domaćin smatra da je romanovska ovca trenutno najtraženija u Srbiji, jer on bez problema proda sav priplodni materijal. Međutim, kada su muška jagnjad u pitanju, ona se manje traže, ali ih Šimičevići uspeju prodati klanicama. Pa ipak, zarada se ne krije tu.

Agrosaveti - Romanovske ovce u selu Kolut 02

„Ako ste dobro organizovali posao, može se od ovoga lepo živeti. Što veći broj ovaca, veća je i zarada. Međutim, kada bi sve išlo u klanicu, ne bi bilo tako sjajno. Nas spašava prodaja za priplod.“

Potražnja postoji, nedostaje organizovan otkup

Ono što definitivno nedostaje u Srbiji jeste organizovaniji otkup i izvoz. Pokušaja je bilo i uspešnih i manje uspešnih, ali je činjenica da potražnja za jagnjećim mesom postoji.

„Mi imamo stranicu na Facebook-u, i tamo nam mesečno stiže bar 30 zahteva iz inostranstva. Traže 300 jaganjaca, naravno mi to nemamo.“

Agrosaveti - Romanovske ovce u selu Kolut 01

Kada su bili na samom početku, Šimičevići su želeli da stignu do broja od 120 grla. Zacrtani plan su odavno ostvarili, pa čak i prešli, pa zato danas žele da malo modernizuju mehanizaciju, a kuda će ih put odvesti, kako kaže Bojan, pokazaće vreme, kao i domaća agrarna politika.

PROČITAJTE I...  Međunarodna izložba ovaca u Sanadu

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekst100 godina John Deere traktora – KITE d.o.o.
Sledeći tekstDekani stali u odbranu reka na Staroj planini

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime