Sjenička pramenka: Izdržljiva rasa ovaca i za planinske uslove

0
1277

Nebojša Birčanin, mladi poljoprivrednik, iz okoline Valjeva nastavio je porodičnu tradiciju i na svom imanju modernizovao objekte u kojima drži oko 100 ovaca rase sjenička pramenka. Poslednjih 10 godina ovčarstvo u Srbiji dobilo je na značaju i popularnosti, pa sve veći broj poljoprivrednka neretko sa govedarstva prelazi na ovčarstvo zbog bolje rentabilnosti.

Adama Maganic 1120x180

Država subvencioniše proizvodnju u delu nabavke kvalitetnog priplodnog materijala, tova jagnjadi, kao i držanje kvalitetnih grla. Grad Valjevo je direktno delio subvencije proizvođačima, što ima je bilo od velikog značaja prilikom formiranja rasnog sastava.

„Oduvek smo držali stoku, ali sam 2012. godine počeo da se bavim sa umatičenim sjeničkim ovcama. To sam tada dobio od grada Valjeva na kredit iz robnih rezervi. Tada sam uzeo 33 grla, a trenutno imam oko 100 majki. Za naše uslove, a to je pretežno planinski kraj dosta se dobro pokazala. Otporna je i izdržljiva ovca“, priča nam Nebojša.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Plasman nije uvek lak zadatak za ovčare, na žalost, cena jagnjećeg mesa u poslednje dve godine snižena je do granice isplativosti, pa je pomoć države skoro presudna, bar kad se radi o manjim i srednjim proizvođačima.

PROČITAJTE I...  Ishrana ovaca pre parenja za veći broj jagnjadi
sjenicka pramenka ovca
Foto: Vertigo produkcija / U našema ataru

Veliki proizvođači koji imaju po nekoliko stotina grla ili više, profesionalno se bave tom granom stočarstva i uslovljeni su ekološkim prilikama, to jest pašnjacima. Potražnje za vunom skoro da i nema, pa se ona njačešće baca kao nus proizvod. Organizovani otkup mesa gotovo i da ne postoji, pa su ovčari prinuđeni da se snalaze kako znaju i umeju.

galenika Plavo ulje 1120x180

Na imanju sve sami rade, Nebojša , njegov otac i majka, trenutno imaju oko 100 ovaca i 15 krava. Objekti su nedavno renovirani i prilagođeni muži i jagnjenju, a hranu uglavnom uspevaju sami da proizvedu sa svojih ili parcela uzetih u zakup.

U ovom trenutku Nebojša kaže da neće poširivati proizvodnju zbog skupe cene koncentrata i niske otkupne cene mesa, ali će nastaviti da radi na selekciji kako bi dobio vrhunsko stado.

Adama Forapro 1120x180

Iako situacija u ovčarstvu nije sjajna, ipak je mnogo bolja nego u drugim proizvodnim granama stočarstva. Ovaj mladi poljoprivrednik kaže da neće odustati i nada se daljoj pomoći države.

Prethodni tekstTovno govedarstvo u Rivici: Tov bikova – spas ili propast?
Sledeći tekstUvodi se eAgrar za poljoprivredna gazdinstva i isplatu subvencija

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime