Romanovska ovca: Jedna od najplodnijih rasa ovaca na svetu

0
12154
Agrosaveti - Veterinarski saveti za romanovske ovce 08

Poslednjih godina na domaćem i inostranom tržištu vlada veliko interesovanje za rasu romanovske ovce. Po svim svojim karakteristikama i iskustvima sve većeg broja zadovoljnih proizvođača u našoj zemlji, romanovska ovca je opravdano carska. Ali i u Srbiji i u Vojvodini ova rasa ovaca priznata je kao rasa i uvrštena u odgajivački program tek od januara 2015. godine.

Agil 1120x180

Nastala u Rusiji sredinom 19. veka i važi za jednu od najplodnijih rasa ovaca u svetu. U Srbiji je njeno matičenje i ostvarivanje subvencija na ova grla moguće tek u poslednjih nekoliko godina. Proizvođači iz svih krajeva naše zemlje ove zakonske izmene dočekali su gotovo kao istorijske za ovu rasu. Uvežena su prva grla visokog kvaliteta koja su ubrzo našla svoja mesta na farmama proizvođača koji danas uživaju u ovoj proizvodnji.

Kod ovaca ove rase dosta dobro izražena je i sposobnost za proizvodnju mleka. Sa prosečnom proizvodnjom mleka od 150 do 200 litara u laktaciji, ova ovca bez problema othrani svoje leglo koje nekad broji i od 5 do 6 jagnjadi.

BioPlug 728x90px

Da li romanovska ovca može biti tovna rasa? Meso jagnjadi ove rase ima karakterističnu rozikastu boju i ima malo drugačiji ukus u odnosu na rase koje se kod nas danas intenzivno gaje.

PROČITAJTE I...  Uzgoj ovaca rase cigaja u selu Sakule

Lako se jagnje, pa im veterinar i ne treba

Zbog visoke plodnosti, relativno dobre proizvodnje mleka i velike vitalnosti, ovce ove rase su uvožene u različite krajeve balkanskih država. Cilj je bio ukrštanje sa domaćim rasama ovaca, gde su ostvareni različiti rezultati. Romanovske ovce po svojoj konstituciji imaju nešto kraće noge od ostalih rasa i to utiče na lakše jagnjenje. Stoga se lako i uglavnom same jagnje. Veterinari u šali znaju reći da ova grana stočarstva, kod ove rase, njima ne donosi posao.

Orius 1120x1080

Otporne jesu, ali veterinari skreću pažnju proizvođačima da ne shvataju olako uzgoj ovih ovaca. Zanemarivanje nekih osnovnih medicinskih koraka, i ovu rasu može lako učiniti ranjivom, a proizvodnju nerentabilnom. Čišćenje od parazita upravo je jedna od osnovnih stvari koja se mora preduzimati još kod jagnjadi.

Današnji tip romanovske ovce najviše se uzgaja za proizvodnju mesa i priplodnog materijala. Nekoliko godina nakon uvođenja u matične službe i kod nas, proizvođači se mogu pohvaliti kvalitetnim genetskim materijalom i visokokvalitetnom proizvodnjom mesa. Osim stalnog angažovanja struke u odgoju ovih životinja, u velikoj meri tome su doprinele i stalne razmene iskustava o proizvodnji.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Opširnije pogledati u prilogu.

PROČITAJTE I...  Romanovske ovce u selu Kolut

Prethodni tekstSuša devastirala kukuruz: Savet ratarima da ne čuvaju kukuruz u klipu
Sledeći tekstSavremeni voćnjak i prerada JABUKE: Sigurniji prinosi i bolja zarada

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime