Veterinarski saveti i iskustva u uzgoju romanovske ovce

0
6070
Agrosaveti - Veterinarski saveti za romanovske ovce 08
Timac AGRO

Poslednjih godina na domaćem i inostranom tržištu vlada veliko interesovanje za rasu romanovske ovce. Po svim svojim karakteristikama i iskustvima sve većeg broja zadovoljnih proizvođača u našoj zemlji, romanovska ovca je opravdano carska. Ali i u Srbiji i u Vojvodini ova rasa ovaca priznata je kao rasa i uvrštena u odgajivački program tek od januara 2015. godine.

Web-baner-Movento-Vertigo-1120x180-V01

Nastala u Rusiji sredinom 19. veka i važi za jednu od najplodnijih rasa ovaca u svetu. U Srbiji je njeno matičenje i ostvarivanje subvencija na ova grla moguće tek u poslednje tri godine. Proizvođači iz svih krajeva naše zemlje ove zakonske izmene dočekali su gotovo kao istorijske za ovu rasu. Uvežena su prva grla visokog kvaliteta koja su ubrzo našla svoja mesta na farmama proizvođača koji danas uživaju u ovoj proizvodnji.

Chief-1120x180

Kod ovaca ove rase dosta dobro izražena je i sposobnost za proizvodnju mleka. Sa prosečnom proizvodnjom mleka od 150 do 200 litara u laktaciji, ova ovca bez problema othrani svoje leglo koje nekad broji i od 5 do 6 jagnjadi.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Meso jagnjadi ove rase ima karakterističnu rozikastu boju i ima malo drugačiji ukus u odnosu na rase koje se kod nas danas intenzivno gaje.

Lako se jagnje pa im veterinar i ne treba

Zbog visoke plodnosti, relativno dobre proizvodnje mleka i velike vitalnosti, ovce ove rase su uvožene u različite krajeve balkanskih država. Cilj je bio ukrštanje sa domaćim rasama ovaca, gde su ostvareni različiti rezultati. Romanovske ovce po svojoj konstituciji imaju nešto kraće noge od ostalih rasa i to utiče na lakše jagnjenje. Stoga se lako i uglavnom same jagnje. Veterinari u šali znaju reći da ova grana stočarstva, kod ove rase, njima ne donosi posao.

Nicogan-1120x180

Otporne jesu, ali veterinari skreću pažnju proizvođačima da ne shvataju olako uzgoj ovih ovaca. Zanemarivanje nekih osnovnih medicinskih koraka, i ovu rasu može lako učiniti ranjivom, a proizvodnju nerentabilnom. Čišćenje od parazita upravo je jedna od osnovnih stvari koja se mora preduzimati još kod jagnjadi.

Biofor baner 728x90

Današnji tip romanovske ovce najviše se uzgaja za proizvodnju mesa i priplodnog materijala. Tri godine nakon uvođenja u matične službe i kod nas, proizvođači se mogu pohvaliti kvalitetnim genetskim materijalom i visokokvalitetnom proizvodnjom mesa. Osim stalnog angažovanja struke u odgoju ovih životinja, u velikoj meri tome su doprinele i stalne razmene iskustava o proizvodnji.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Badovinci

Opširnije pogledati u prilogu.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime