
Vranilova trava (Origanum vulgare) ili divlji origano je lekovita biljka i začin, popularna u narodnoj medicini, italijanskoj i grčkoj kuhinji.
Vratilova trava ima karakterističnu aromu, sa blago gorkim ukusom listova. U narodu je cenjena zbog antioksidativnih i drugih blagotvonih svojstava. U Srbiji je dosta rasprostranjena, a najčešće se može naći na sušnim obroncima i livadama, šumskim padinama i šikarama. Na grčkom, njeno ima znači „radost planina“.
Vranilova trava cveta od kraja juna do oktobra, zavisno od visine staništa. Po delovanju i sastavu slična je majčinoj dušici. Lekoviti su vrhovi grančica u cvetu, a suše se i koriste kao lek i kao začin.
Vranilova trava je izuzetno moćan prirodni lek. Vranilovka sadrži etarsko ulje (u kome dominiraju timol i karvakrol), flavonoide, rozmaricinsku, kafenu, protokatehinsku kiselinu, tanine. U vreme kada nije bilo penicilina, vranilovka je predstavljala prirodni antibiotik. Karvakrol je najjači prirodni antiseptik, navodi Herbasvet. Timol je moćan antibaktericid. Zajedno ova dva fenola imaju dug spisak dejstava: za dezinfekciju, protiv bakterija, glista, gljivica, parajzita, slobodni radikala, protiv upala, za smirenje, jača imunitet, ublažava alergije, protiv grčeva…
Čaj od vranilove trave se uglavnog koristi kod kašlja, bronhitisa, kod urinarnih infekcija, kod bolesti organa za varenje, navode iz Instituta „Dr. Josif Pančić“. Zbog prijatnog ukusa se može piti i kao konzumni čaj bez određene namene. Antioksidansna svojstva i mogućnost da eliminiše slobodne radikale daju mu prednost u kombinacijama za čišćenje organizma, navodi Mango biocentar.
Važna napomena: Primena lekovitog bilja i delova lekovitih biljaka je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, trudnica ste ili dojilja obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.








