Plan Bee – pčelarska zadruga iz Batočine

0
2079
Agrosaveti---Plan-Bee---03

Kada pričamo o vidovima udruživanja u poljoprivredi, zadrugarstvo je nešto što se lagano vraća na velika vrata. Do sada se to najviše ogledalo u voćarstvu i povrtarstvu, međutim, pčelari iz opštine Batočina su prepoznali značaj zadrugarstva, te prošle godine osnovali Pčelarsku zadrugu: Plan Bee. Dobar geografski položaj opštine i prirodni resursi koji je okružuju, bili su dovoljni da se tamošnje pčelarstvo konstantno unapređuje i da se osnuje još jedan vid udruženja, zadruga, pored već postojećeg Udruženja pčelara koje postoji još od 1971. godine, kaže Ljubodrag Jovanović, v.d. direktora Zadruge.

Spyrale Adama 1120x1080

“Konkurisali smo na konkursu za zadruge kabineta Milana Krkobabića, sa projektom razvoj pčelarstva u opštini Batočina. Sastojao se od kupovine košnica, rojeva i opreme za pravljenje hrane za pčele, i prošli smo. Zadruga trenutno broji 10 članova.” – kaže v.d. direktora Zadruge, Ljubodrag Jovanović.

Planovi Pčelarske zadruge Plan Bee je između ostalog edukacija pčelara, obezbeđivanje zdrave i kvalitetne hrane za pčele. Edukacija ratara, ali i bolji plasman pčelinjih proizvoda. Za početak, nabavljeno je 200 pčelinjih društava sa modernim, plastičnim košnicama.

PROČITAJTE I...  Položen kamen temeljac za pogon “Naš med”

“To su košnice koje su izrađene od plastike, koje imaju poliuretansku izolaciju. To omogućava da u zimskom periodu pčelama bude toplije, a leti hladnije, te se pčele manje troše. Košnice su postavljene na platformama, te tokom selidbe veoma lako i brzo ih postavite na kamion.” – objašnjava Jovanović.

Agrosaveti---Plan-Bee---01

Košnice testirane

Tokom prošle proizvodne sezone, košnice su tako reći isprobane. Seljene su na suncokret, te se ostvario i prvi prihod, dodaje naš sagovornik.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

“Prošle godine smo isprobali. Preselili 70-ak košnica i ostvarili prinos od oko 600 kilograma. To je zadovoljavajuće, jer su nam društva bila još u razvoju. Taj med smo prodali lokalnoj destileriji koja pravi medovaču.” – dodaje naš sagovornik.

Pčelinja društva su sada u top formi, te se sa nestrpljenjem očekuje prva bagremova paša. Pčelarstvo može da postane jedna od najprofitabilnijih grana poljoprivrede u Batočini i da dovede do smanjenja broja nezaposlenih, ističe Jovanović. Osim toga, nabavljena oprema će služiti i zadrugarima i članovima lokalnog Udruženja pčelara.

Agrosaveti---Plan-Bee---02

Sve više mladih zainteresovano za pčelarstvo

Inače, na teritoriji opštine Batočina trenutno ima oko 4000 pčelinjih zajednica. To dokazuje potencijal razvoja pčelarstva u toj opštini. Podatak da je prosečna starost članova zadruge 36 godina, samo dokazuje da su mladi iz ovog dela Šumadije prepoznali spomenuti potencijal.

PROČITAJTE I...  Pčelarenje i proizvodnja meda u Bačkoj Palanci

“Udruženje broji 60 članova, što je dosta kada se pogleda broj stanovnika u našoj opštini. Ima dosta mladih koji su zainteresovani i koji iz godine u godinu povećavaju broj košnica.”

U petogodišnjem planu Pčelarske zadruge “Plan Bee” jeste i formiranje Apicentra, što će svakako doprineti i razvoju turizma u samoj opštini Batočina.

Prethodni tekstModeran pristup dizajna presa za bale
Sledeći tekstMERLO proširio gamu MULTIFARMER teleskopskih utovarivača

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime