Proizvodnja višanja i njihova prerada

0
709
Agrosaveti---proizvodnja-visanja---prerada---Lipovac---03

Proizvodnja višanja porodica Kitanović iz Lipovice kod Leskovca postoji već 20 godina i to oduvek rade veoma uspešno. Međutim, naš domaćin, Dejan, otišao je i korak dalje te danas sirovinu prerađuje u veoma ukusne proizvode. Ali ni to nije sve. U ovom kraju Srbije ima dosta proizvođača voća. Najviše višanja, te su napravili još jedan korak, a to je osnivanje zadruge.

Neoram-Vertigo-1120x180

“Zadruga je osnovana 2017. godine, sve sa ciljem udruživanja. Inače, mi kao porodica već 20 godina proizvodimo višnje, te je otuda potreba za ujedinjavanjem proizvođača i zajednički nastup na tržištu.” – kaže Nenad Kitanović iz Lipovice.

BASF - Systiva-1068x172px

Osim lakšeg plasmana što je cilj svih zadrugara, ono što je takođe benefit udruživanja, jeste i jedinstvo u samom toku proizvodnje. Želja je da se proizvede višnja jedinstvenog kvaliteta, što takođe doprinosi zajedničkom plasmanu, objašnjava nam naš domaćin.

Kalif-Mega-1038x172

Agrosaveti---proizvodnja-visanja---prerada---Lipovac---01

“To je i bila osnovna ideja, da svi u okviru zadruge radimo po istoj tehnologiji, kako bismo imali isti kvalitet proizvoda. Bitno je i zato što možemo da centralizujemo nabavku hemije. Da znamo tačno ko šta radi, te da kvalitet koji mi garantujemo nastane u voćnjaku.” – ističe naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Zaštita koštičavog voća tokom vegetacije

Osim toga, brojne edukacije i seminari koje organizuje zadruga, doprinose spomenutom kvalitetu. Inače, u Lipovici je ove godine zasađeno oko 12.000 sadnica višnje, a važno je napomenuti da ljudi prihvataju nove tehnologije. Podižu se i daleko savremeniji zasadi od onih koji su sađeni pre 10-15 godina.

UKUS PRIRODE

Ono što je za svaku pohvalu, jeste hrabrost naših domaćina da se pre dve godine upuste u ozbiljnu preradu voća. Za sada prerađuju samo svoje plodove, ali je negde cilj da se to preslika na čitavu zadrugu. Pekmezi, sokovi, pa i ajvar sve je to rađeno po recepturama koje imaju samo jedan cilj, a to je u flaše i tegle spakovati ukus prirode i tržištu ponuditi ukusne i bezbedne proizvode.

Agrosaveti---proizvodnja-visanja---prerada---Lipovac---04

“Ono što nas izdvaja je upravo ta sledljivost. Dakle, kvalitet mora da nastane u voćnjaku. Sa druge strane mi uopšte ne koristimo šećere, niti bilo kakve aditive, zato smo naše proizvode i nazvali Ukus prirode. Samo smo iscedili ono što je priroda dala.” – kaže Nenad Kitanović.

PROČITAJTE I...  Mladi zasadi voća u Šumadiji

Kada sagledamo ovu priču, ona bi trebala da bude svetao primer jedne voćarske proizvodnje, i proizvodnje jednog voćarskog regiona. Tržištu ponuditi finalne proizvode, a ne sirovinu. Inače planovi naših domaćina idu svojim tokom, nemaju nameru postati velika fabrika, ali interesovanje za njihove proizvode već postoji. Dostupni su po kafićima i restoranima u Leskovcu i Beogradu, a ono čemu se raduju jeste to što su svoju preradu uspeli prezentovati u Nemačkoj, Belgiji, Holandiji i Rusiji odakle imaju veoma dobre povratne informacije. Izvesno je da će se Ukus prirode iz Lipovice naći i na inostranom tržištu.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime