Šarene košnice u selu Poljna

0
2899
Agrosaveti---Sarene-kosnice---01

Kažu da šarene košnice pogoduju pčelama kako bi se lakše vratile ‚‚kući‚‚. Naš domaćin ima drugačiju viziju.

Adama Asorbital 1120x180

Pre 20 godina u potrazi za hobijem koji će ga ispunjavati, Miroslav Milunović je u rodnom selu Poljna kod Trstenika počeo da se bavi pčelarstvom. Vrlo brzo se zaljubio u ovu plemenitu delatnost, te je nakon dve decenije, kako kaže, ni amater, niti profesionalac.

“Tada sam krenu sa 4, pa doša do 13, sada nakon 20 godina imam oko 130 košnica. To sam širio tokom poslednjih 5-6 godina. Bio sam u stalnom radnom odnosu u Vrnjačkoj Banji, gde i živim, pa nisam imao vremena to u potpunosti da se posvetim.” – kaže nam naš domaćin Miroslav Milunović.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Miroslav ima zaista originalan pčelinjak. Njegova svaka košnica je iscrtana veselim motivima, koji se savršeno uklapaju u sliku ovog voćnjaka.

“Pa to je nekako spontano krenulo. Obojio jednu, pa mi palo na pamet da je oslikam. E onda mi se to svidelo, pa sam ih oslikavao sve. Tu su razni motivi. Šta god mi padne na pamet: kruška, višnja, sunce, muzičar, košnica i pčela, cvet itd.” – priča nam Miroslav.

Adama Tomigan XL 1120x180

Agrosaveti---Sarene-kosnice---02

Šarene košnice nisu za pčele već za pčelare

Pčelari znaju da su neke osnovne boje za košnice bela, žuta i plava. Međutim, naš domaćin kaže da ovo šarenilo pčele ne remeti u radu. Nemaju ove slike neku posebnu ulogu, ali se desi da sam Miroslav po motivu sa košnice lakše zapamti neku njenu problematiku.

PROČITAJTE I...  Pčelarstvo porodice Petrović u selu Skrađani

“Neki smatraju da je matici lakše da prepozna košnicu u koju će da se vrati. Meni da zapamtim šta sam gde radio, iako naravno, vodim detaljnu evidenciju. Ali ovako nekao slikovito zapamtim po motivima na košnici šta gde treba dodati, uraditi, koja ima problem, itd. U svakom slučaju nekako mi je lepo kad dođem u svoj pčelinjak, sve je šareno i veselo.” – objašnjava Miroslav.

KWS banner 728x90

Agrosaveti---Sarene-kosnice---03

Pčelinjak svakako privlači pogled mnogih koji ga vide. Zato je Miroslav uvek spreman da dočeka i da ugosti putnike namernike.

Planovi našeg domaćina u vezi su sa proizvodnjom matica i rojeva. Sada će kada više nije u radnom odnosu, moći daleko više da se posveti svojim pčelama. U pčelarstvu generalno vidi perspektivu, ali za sve mlade pčelare ima samo jednu poruku. Bez ljubavi i posvećenosti u ovaj posao ne ulazite.

pylon galenika jan 023

Prethodni tekstProizvodnja povrća u Despotovu
Sledeći tekstUzgoj Ile de France rase ovaca u selu Rakova

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime