Uzgoj Ile de France rase ovaca u selu Rakova

0
1622
Agrosaveti----Uzgoj-Il-de-france-ovaca---Rakovo---03

Žarko Krupež iz sela Rakova kod Čačka je pre 10 godina kupio stado od 20 ovaca i tako oziljno zagazio u tu granu stočarstva. Danas njegovo stado broji 50 grla Il de France ovaca. Kada je birao rasu, kako kaže, nije imao dilemu.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

“Počelo je sve 2010. godine. Ovce su mi se svidele kao životinje, jer nisam video sebe u svinjarstvu ili govedarstvu. Lakše je gajiti ovce. Kada sam ulazio u sve to, Il de France je bio trend, ali mi je i sada drago što sam odabrao baš tu rasu. Ja za bolju ne znam. Jagnjad brzo napreduju, ovca je umerene veličine. Sviđa mi se.” – kaže naš mladi domaćin, Žarko.

Agrosaveti----Uzgoj-Il-de-france-ovaca---Rakovo---01

A vole je i pečenjare i klaničari, te ni prodaja za sada nije problem, dodaje Žarko. Međutim, naš domaćin smatra da je broj ovaca u Srbiji dostigao cifru koja zahteva izvoz.

Adama Sultan 1120x180

“Mislim da je Srbija dosta povećala broj grla, zato nam sada treba izvoz. Tržište za priplodna grla imamo, ali sada nam treba tržište za jagnjad, tj. za meso.” – ističe Žarko.

PROČITAJTE I...  Farma Ile de France ovaca u selu Vrbovac

Naš domaćin je skoro kupio dva ovna čiji su roditelji iz Francuske, te se nada da će sa njima imati još bolje rezultate. Za sada je to 1,5 prirodnim putem, a kada koristi sunđere prosek je 2,2. Kapaciteti su mu puni, te je njegova želja novi objekat koji bi mu omogućio proširenje stada.

pylon galenika jan 023

BUDUĆI VETERINAR ŠIŠA OVCE ŠIROM ČAČANSKOG KRAJA

A baš kada smo obišli Žarkovu farmu, kod njega je bilo u toku šišanje ovaca. Kažu, kada čovek skine svoj kaput, vreme je i za strižu ovaca. Majstor je Radovan Sjenić iz sela Bečanj. On je apsolvent Veterinarskog fakulteta, ali dobro poznaje ovaj zanat, te je ovog proleća imao pune ruke posla.

Agrosaveti----Uzgoj-Il-de-france-ovaca---Rakovo---04

“Prvo sam šišao ručno, pa sam kupio neku kinesku mašinu od 100 eura, ali sam želeo da to podignem na malo viši nivo. Zato sma iz Švajcarske uvezao mašinu na kardan od 2000 eura. Naravno, digao sam kredit za to. Gledao sam kako australijanci to rade, te sam njihove tehnike primenio na našim ovcama. Mada sam ja u lošijoj poziciji od njih, jer ja šišam čas Il de France, pa neke domaće, tako da ima tu još prostora za napredak. Ali posla ima, ošišao sam oko 1000 grla ove sezone.” – kaže Radovan.

KWS banner 728x90

Kako nam je rekao Radovan, nema baš mladih koji bi bili zainteresovani za ovaj zanat koji može da donese lepu sezonsku zaradu. Mašina jeste nova, bolja od nekih klasičnijih. Međutim, Radovan nam objašnjava da je za sve potrebna praksa.

PROČITAJTE I...  Organski uzgoj ovaca

A kada pričamo o šišanju ovaca, ovčari često ne znaju šta će sa vunom. U ovim krajevima oko Čačka, trenutno se menja vuna za so, kilogram za kilogram. Kažu da ima dosta nakupaca koji nude takvu trampu, te smatraju da prodaja vune zahteva bolju organizaciju, udruživanje, kako bi bili interesantniji većim otkupljivačima.

Prethodni tekstŠarene košnice u selu Poljna
Sledeći tekstOrganska proizvodnja – zaštita useva

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime