Uzgoj pčela i proizvodnja meda u Savinom Selu

0
1742
Agrosaveti - Uzgoj pčela u Savinom Selu 3

Tibor Mandić iz Savinog Sela ima višedecenijsko iskustvo u pčelarstvu, pa ipak kaže da je svaka godina specifična na svoj način. Neke su bile izuzetne, neke opet manje uspešne, ali priroda i vremenske prilike su nešto na šta pčelari ne mogu uticati. Ovu sezonu ocenjuje negativno, jer kako kaže pčele mu nisu bile dobro razvijene, te je bagremovu pašu tako reći propustio. Na sve to, ove godine nije ni selio pčele, jer se prema njegovom iskustvu sele samo jaka i razvijena društva.

Adama Maganic 1120x180

„Lično za mene je bila negativna sezona, zima se odužila, očekivao sam da će se vreme popraviti. Međutim, nije, pa sam ja tu malo pogrešio. Došao je bagrem, a pčele nisu bile razvijene. Nisam ih selio, jer su bile slabe, a suncokreta u blizini nije bilo dovoljno. Međutim, bilo je malina, te sam izvrcao odličan med sa suncokreta i voća“.

Agrosaveti - Uzgoj pčela u Savinom Selu 4

Uprkos svemu tome, naš domaćin se već priprema za narednu sezonu i nada se da će pčele biti jače i da će spremnije dočekati proleće. Tibor je pčelar koji ne koristi hemiju, te se trudi da o pčelama brine koristeći prirodne preparate. Ono što mu sada sledi jeste primena oksalne kiseline u borbi protiv varoe.

MPS baneri II

„Čekam pad temperature pa da primenim oksalnu kiselinu, koju koristim već 15 godina i dobro se uvek pokaže“.

A kada pričamo o varoi, Tibor je u svom pčelinjaku sproveo i mali eksperiment. Naime, na 6 košnica nije primenjivao ništa protiv varoe, a zaključak je taj da pčele nisu uginule, već su samo slabije u odnosu na druga društva, tačnije ne stignu da se dovoljno razviju i spreme za pašu. Ono što smatra još većim problemom od varoe, jesu pesticidi i izostanak saradnje sa ratarima.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Prihrana medom veoma važna

Naš domaćin ne prihranjuje svoje pčele šećerom, već im ostavi med. Iako svi uživamo u ovom novembarskom suncu, temperature koje su iznad prosečnih za ovo doba godine, ne odgovaraju pčelama, kaže Tibor.

PROČITAJTE I...  Uzgoj pčela i proizvodnja meda u Somboru

Agrosaveti - Uzgoj pčela u Savinom Selu 1

„U oktobru bi matica prestala da nosi jaja, da se stvara klube… pčele su aktivne, hrane nestaje. Pa ne znamo ni koliko hrane da ostavimo. Samo se nadam da sam ostavio dovoljno meda za prihranu“.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Najrizičniji period je tokom februara i marta, kada pčele imaju potrebu za većom količinom hrane. Osim toga, postavlja se pitanje i gde locirati med kojim se prihranjuju, posebno kada imate košnice nastavljače. Jer količina hrane može biti jako velika, ali ako nije pravilno raspoređena, neće biti ni adekvatno iskorišćena.

Agrosaveti - Uzgoj pčela u Savinom Selu 2

„Pčela najbolje zna gde da smesti hranu. One uvek kreću da jedu od dole, pa kada stignu do vrha, premeste se levo ili desno. Ako pojedu i to sa strane, neće se stići prebaciti i na drugu stranu, jer se one ne prebacuju pojedinačno, već idu svi zajedno“.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Puno je detalja koji se ne smeju zanemarivati tokom čitave godine, jer samo na taj način možete očekivati uspešna pčelinja društva. Tibor kaže da je on zadovoljan ako po košnici dobije 20-ak kilograma meda.

PROČITAJTE I...  Pogubno uvođenje novih rasa pčela

Opširnije pogledati u prilogu.

Adama Forapro 1120x180

Prethodni tekstUzgoj lešnika u Zrenjaninu
Sledeći tekstGlobalni prehrambeni sistem nije više prihvatljiv

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime