Poljoprivreda koju vode žene: Uspešno gaji svinje i uzor je svojoj deci

0
303
Agrosaveti-Svinje 04

Stanija Rogulja se po mnogo čemu razlikuje od tipične žene na selu. Ona je mlada, preduzimljiva, majka dvoje dece i na sopstvenu inicijativu pre par godina počela je da gaji svinje, u malom sremačkom selu Čalma.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

U ovom trenutku u objektima, koji su pre par godina renovirani Stanija ima 80 svinja i, kako kaže, njen motiv da se bavi ovim poslom prevashodno je bio da postane svoj gazda i da ne zavisi ni od koga.

Procenat žena koje se ozbiljno bave poljoprivredom kod nas je na nivou statističke greške, jer ova oblast tradicionalno pripada muškarcima. Nas je zanimalo, koliko je za jednu ženu teško da pored svih poslova oko kuće, dece, papirologije, vodi računa i o svinjama. Takođe, upitali smo našu sagovornicu i kako je zadovoljna sa otkupnom cenom svinja , na šta na nam je odgovorila da je cena izuzetno niska i da je svaki dan nova borba.

2022 Custodia 1120x1080

Veoma često jedan radni dan ove mlade i energične žene traje i preko 12 sati, i nije lako, ali se sve postiže uz dobru organizaciju.

PROČITAJTE I...  Novi IZAZOVI u stočarstvu

Porodica najjači oslonac

Iako je Stanija inicijator posla, sve ovo ne bi tako uspešno funkcionisalo da nije uklljučena cela porodica, muž, deca, sestre, bake i deke uvek priskaču u pomoć i samo kada ima sloge svako domaćinstvo može da napreduje.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Pre par godina podignut je novi objekat u sklopu domaćinstva,gde su sada smeštene svinje, a zahvaljujući fondovima iz Evropske unije, napravljena je dezo barijera, pa su životinje zdrave, a objekat čist i uredan.  Upitali smo našu sagovornicu da li je u planu povećanje broja svinja, i ona nam je rekla da sve zavisi od toga kako se budu odvijale prilike na tržištu u narednom periodu.

Nadamo se da će priča Stanije Rogulje motivisati i druge mlade žene koje imaju preduzetnički duh da se ohrabre , počnu svoj biznis i budu same svoje gazde, u ovom slučaju gazdarice. Stanija je pokazala da je moguće da jedna žena vodi gazdinstvo, ukoliko ima dobru volju, motivaciju i dobre organizatorske sposobnosti.

MPS2022 GBaneri

Sagovornica: Stanija Rogulja, selo Čalma

Prethodni teksteAgrar: Onlajn registracija poljoprivrednih gazdinstava od 1. jula 2022.
Sledeći tekstNedimović: Država će obezbediti dovoljno đubriva za sve

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime