Nedimović: Država će obezbediti dovoljno đubriva za sve

0
621
Agrosaveti - Mineralna đubriva 01
Foto: Vertigo produkcija

Ministar poljoprivrede Branislava Nedimovića je razgovarao sa poljoprivrednicima koji su odložili protest zbog visokih cena mineralnih đubriva i nedostatka, prvenstveno, azotnih đubriva. On je obećao da će đubrivo biti obezbeđeno do proleća, a da već prve količine treba da stignu do januara.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Kako je Nedimović izjavio za „Novosti“, država neće izvajati dodatni novac, „već ćemo nešto napraviti sami, a jedan deo će stići sa Istoka“. Da li će biti niža cena đubriva, to sada nije mogao da kaže, ali je obećao da će država pokušati sve što može i otkrio da se iz Rusije očekuje isporuka od oko 100.000 tona azotnog đubriva.

Na sastanku sa požarevačkim udruženjem „Stig“ (koje je organizovalo protest poljoprivrednika, pa su odložili protest zbog sastanka), ministar Nedimović je obećao poljoprivrednicima da će država obezbediti dovoljno azotnog đubriva, a da će cenu znati krajem decembra ili početkom januara.

Kalif i Mistral 1120x180

„Videćemo sa nekoliko strana, jer ne može sve sa jedne da dođe. Imamo dobre prijatelje i među nesvrstanima. Između ostalih zemalja, nabavićemo i velike količine iz Rusije. Deo će biti proizveden u „Azotari“, to su nam obećali“, kazao je Nedimović.

PROČITAJTE I...  Protest poljoprivrednika i blokada traktorima 2. februara

Veliki skok cena mineralnog đubriva izazvan je najviše cenom gasa, a jedan broj fabrika je i zatvoren. Međutim, to ništa ne znači za poljoprivrednike u Srbije, prvenstveno, jer postoje zalihe koje su napravljene po staroj ceni gasa.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Nedimović je rekao da prolećna setva neće biti ugrožena i da bi u narednih mesec dana trebalo da bude dovoljno đubriva za prihranu pšenice.

Predsednik Nacionalne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić, zadovoljan je razgovorom sa ministrom. Kako kaže, ovo nije samo problem poljoprivrednika, već i države. Najbitnije je da urea stigne do 15. januara, jer se koristi od kraja januara do početka aprila. Ako ne stigne i država će imati štetu, jer smo izvoznici, a prinosi bi bili značajno niži i što se tiče pšenice i što se tiče drugih kultura.

MPS2022 GBaneri

Izvor: Novosti

Prethodni tekstPoljoprivreda koju vode žene: Uspešno gaji svinje i uzor je svojoj deci
Sledeći tekstZIMSKA REZIDBA VOĆA i važne smernice za orezivanje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime