Srpska vinska ekspedicija u Bordou

0
678
Agrosaveti - Srpska vina 01

Rečima „vina sa dugom istorijskom tradicijom“ najavljen je štand i nastup srpskih vinara na jednom od najvećih svetskih sajmova voćarstva, povrtarstva, vinarstva, vinogradarstva i opreme VinitechSifel, koji se krajem novembra održao u Bordou, srcu vinske Francuske.

Adama Maganic 1120x180

Prema izjavama prisutnih vinara, srpska vina su pobudila veliko interesovanje, dobila odlične kritike, a neka od njih će se uskoro naći i u vinoteci i prodavnici „Muzeja vina“ (La Cite du Vin) u Bordou.

Tokom trajanja sajma, koji je privukao oko 50.000 posetilaca i preko 800 izlagača iz osamdesetak zemalja, održane su i dve degustacije i radionica na temu srpskih vina, gde je medijator bio vinski novinar i urednik sajta Vinopedia Tomislav Ivanović, a u fokusu sa bile etikete: Morava Despotika, Trijumf Aleksandrović, Regent Kraljeva vinarija i Cabernet Sauvignon Reserva Radovanović. Sala koja prima pedesetak posetilaca bila je puna, što govori o dobrom interesovanju publike.

MPS baneri II

Posetioci Muzeja, ali i Sajma, mogli su uz šumadijska vina da probaju i etikete vinarija: Vista Hill, Fruškogorski vinogradi, Virtus, Temet i Budimir.

Među prisutnim vinarima bio je i Veselin Despotović vlasnik vinarije Despotika.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

„Što se naših vina tiče, imali smo odlične reakcije na naš Prokupac. Mnogi su nam čestitali, ali ostaje da se vidi komercijalni efekat. Jer ovo što je do sad bilo u Muzeju stajalo je tu za degustacije koje se povremeno održavaju, ali se vina do sad nisu prodavala. Da li će ih uskoro biti i u prodaji saznaćemo uskoro. Generalno, sva srpska vina dobila su tom prilikom pohvale, ali je bilo i primedbi da su preskupa. Naravno, najviše interesovanja izazvala su vina od ovdašnjioh sorti prokupac i tamjanika i to cenovnog ranga od 10 do 20 evra.“

PROČITAJTE I...  Uzgoj vinograda u selu Drenča

Vina od autohtonih sorti najinteresantnija

Da su vina od autohtonih sorti najinteresantnija u inostranstvu potvrđuje i Dejan Stanković iz vinarije Virtus, čiji je Prokupac bio takođe jedno od vina za koje su u prodavnici pokazali veliko interesovanje, baš kao i za kupažu domaćih sorti u vinu Tri Morave belo iz vinarije Temet.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Raznolikost i potencijal vinogorja Fruške gore predstavila je vinarija Fruškogorski vinogradi, čiji prvi čovek Gordan Bašić tvrdi da mu je sad žao što u Francusku nije poneo novitet Grašac, ali i da je baš namerno u Bordou želeo da prezentuje sortna vina od pino noara i merloa i čuje komentare.

„Taj sajam je zapravo sajam vinogradarstva i opreme i nisam siguran koliko tu publike dolazi radi vina, ali su zato degustacije u Muzeju donele odlične reakcije, posebno na pino noar, što mi je izuzetno drago. Takođe, smatram da je ekspedicija bila višestruko korisna jer smo mi vinari imali priliku i vremena da između sebe diskutujemo i pokrenemo neke ideje koje će doneti, verujem, puno dobrog u budućnosti srpskog vinarstva.“

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Izvor: Agronews, vino.rs

Prethodni tekstZemljište u Srbiji ugroženo zagađenjima, erozijom i klizištima
Sledeći tekstUzgoj svinja u Drenovcu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime