Prednosti i značaj gajenja japanskih prepelica

0
278
japanska prepelica
Foto: Wikimedia Ingrid Taylar - CC BY 2.0

Prepelica je najmanja vrsta iz reda kokošaka. Japanske prepelice su najproizvodnija vrsta domaće živine, a evo i zašto.

Adama Sultan 1120x180

Divlje vrste žive gotovo u svim delovima Evrope, Afrike i Azije. Iz severnijih predela, u jesen, se seli u toplije krajeve, gde provodi zimu. Dobar je letač, a isto tako i pešak, jer hoda brzo i spretno se probija kroz travu i šiblje. U prirodi prepelica se hrani raznim semenjem, biljnim pupoljcima i insektima.

Nije preterano plašljiva, i kao i sve vrste iz reda kokošaka lako se pripitomljava. U početku su ljudi pripitomljavali i gajili prepelice iz zadovoljstva, a kasnije i radi ekonomske koristi. Tokom vremena ovaj drugi razlog gajnje prepelica dobio je prevagu, tako da se danas one gaje masovno radi proizvodnje jaja i mesa u mnogim zemljama sveta.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

S obzirom na sve veću zainteresovanost za gajenje prepelica proizvođači su težili da povećavaju njihove proizvodne kapacitete, tako da je do danas stvoreno nekoliko različitih rasa, kao što su: engleska bela prepelica, dvobojna, zlatna mandžurska, i američka brojlerska prepelica. Od svih ovih rasa najznačajnija za proizvodnju je japanska siva prepelica, pa je ova rasa najraširenija u svetu.

PROČITAJTE I...  Prva registrovana farma banatskog gološijana

Počeci uzgoja japanske prepelice

Neki izvori kažu da su Japanci pripitomili prepelicu još pre 600 godina i da su je držali po kućama iz zadovoljstva. Tek mnogo kasnije počeli su da gaje ovu vrstu iz praktičnih razloga. Međutim, savremena krupna proizvodnja jaja i mesa prepelica počela je tek pre nekoliko decenija, kako u Japanu tako i u mnogim drugim zemljama sveta.

BioPlug 728x90px

U Japanu danas postoje velike farme prepelica koje proizvode po 700-800 hiljada grla i po nekoliko decetina miliona jaja godišnje. Kod nas se takođe gaje japanske prepelice, ali to je uglavnom sitna proizvodnja kojom se za sada bave samo pojedinačni individualni proizvođači.

Proizvodne karakteristike

Selekcionisanim merama, uz poboljšanje ishrane i nege, znatno je poboljšanja proizvodnja i stvorene su posebne linije za proizvodnju jaja i mesa, čime je još više povećana proizvodnja ove vrste.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Japanske prepelice su najproizvodnija vrsta domaće živine. One pronesu već sa 35-40 dana života i snesu godišnje po 250-300 jaja, a pojedine jedinke, pa i čitavi zapati i znatno više. Nije redak slučaj da pojedina grla snesu i po dva jaja dnevno, s tim što proces stvaranja jaja kod ove vrste traje kraće od 24 sata.

PROČITAJTE I...  Besplatne piliće za zainteresovane buduće odgajivače

Po veličini jaja prepelice su slična golubijim. Težina im se kreće od 7-14 grama, a srednja težina jajeta iznosi oko 10,5 g. Kao nosilje prepelice se koriste 10-12 meseci. Jajčana masa koju proizvede za godinu dana prepelica prosečne nosivosti , 20 puta prevazilazi težinu same nosilje. Za 1 kg jajčane mase prepelica utroši 5-7 kg suve kombinovane hrane.

Zdravstvene prednosti prepeličijih jaja

U poređenju sa kokošijim jajima ista količima mase jaja japanske prepelice sadrži pet puta više fosfora, sedam puta više gvožđa, šest puta više vitamina B1, a čak petnaest puta više vitamina B2. Prepelice u tovu dostižu klničnu zrelost u uzrastu od 40-45 dana. Meso im je vrlo kalorično sa specifičnim ukusom divljači.

Ekonomski značaj prepelica je utoliko veći što se njihovim jajima pripisuju i lekovita svojstva, koja priznaje i savremena medicina, pa su kao takva predmet ispitivanja i po mnogim medicinskim istraživačkim ustanovama.

Prethodni tekstKulenijada i kobasicijada u Baču 22. aprila – prijave u toku
Sledeći tekstVodič za organski uzgoj PASULJA od setve do berbe

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime