Kompletna mera zaštite RASADA POVRĆA od bolesti i štetočina

0
269
rasad povrce
Foto: Pixabay

Za proizvodnju kvalitetnog rasada i smanjenje gubitaka prilikom njegove proizvodnje od velike važnosti je pravilno sprovođenje mera zaštite. Prenosimo vam preporuke Radmile Pašić iz PSSRS-a.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Visok prinos i dobar kvalitet plodova u mnogome zavisi od kvaliteta rasada. Rasad paprike, paradajza, krastavca, kupusa i drugog povrća podložni su napadima raznih patogena koji uzrokuju simptome poleganja rasada, truleži, kovrdžavosti lista, pegavost i dr.

Na samom početku važna je dezinfekcija kontejnera (posuda) za rasad i semena povrća. Takođe, po potrebi, treba dezinfikovati i supstrat. Biljke je potrebno umereno zalivati i obezbediti im dovoljno svetlosti. Redovno provetravanje leja ili plastenika je mera koja ne sme da se preskoči.

Adama Sultan 1120x180

Zaštita rasada od bolesti

Ukoliko se pojavi poleganje rasada, bolesne biljke treba počupati i ukloniti, a gola mesta tretirati fungicidom (najčešće se koristi previkur).

Međutim, da do toga ne bi došlo preporuka je da se prvo tretiranje zalivanjem odmah posle setve. Drugo se primenjuje kada su biljke porasle oko 10 centimetara, dok se treći tretman zalivanjem obavlja prilikom rasađivanja.

pylon galenika jan 023

Kako mlade biljke mogu da napadnu i druge bolesti, poput pepelnice, truleži preporučuje se primena preventivnih fungicida na bazi propomokarba i propomokarba plus fositil protiv polijeganja, u kombinaciji sa preventivnim fungicidima na bazi mankozeba, metalaksila-M, piraklostrobina plus boskalid.

PROČITAJTE I...  Organska proizvodnja povrća u plastenicima

Proizvođači koji se bave organskom proizvodnjom treba da koriste sredstva koja su dozvoljena za ovaj način proizvodnje. Lista je nedavno ažurirana, a možete pogledati u ovom članku: Ažurirane liste sredstava za zaštitu i ishranu bilja u organskoj proizvodnji.

KWS banner 728x90

Ovako pripremljen rasad će se lakše ukoreniti i bolje podneti stres prilikom rasađivanja napolju na stalno mesto.

Zaštita rasada povrća od štetočina

Mlade biljke su mamac za mnoge štetočine (naročito kada su zime blage), te je preporuka da se u plastenicima i lejama postave žute i lepljive trake kako bi se uočili štetni insekti i kako bi se pravovremeno reagovalo.

Ukoliko se brojnost povećala, mogu da se primene neki od insekticida registrovani za tu namenu (zavisno o kojim štetočinama se radi). Najčešće se koriste insekticidi na bazi aktivnih materija acetamiprid, imidakloprid, piriproksifen…

Za organsku proizvodnju, naravno, koriste se sredsta za zaštitu koja su dozvoljena za ovaj vid proizvodnje.

 

Prethodni tekstOvakav uvoz hrane još nije zapamćen: Zašto Kina gomila žitarice?
Sledeći tekstVermikompostiranje: Kako napraviti GLISTENJAK kod kuće

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime