Dezinfekcija kontejnera ili posuda za setvu i dezinfekcija semena povrća su važni pripremni koraci za proizvodnju rasada.
Dezinfekcija kontejnera
Ukoliko se koriste novi kontejneri, dezinfekcija nije potrebna. Ukoliko se upotrebljavaju već korišćeni plastični kontejneri, potrebno je da se odstrane zaostali delovi korena i treseta, i da se dobro operu, osuše i odlože. Pre nego što se započne sledeća setva, potrebno je da se dezinfikuju.
Za tu namenu može da posluži rastvor varikine (1 deo varikine i 9 ili 10 delova vode). U ovaj rastvor se potope kontejneri na 15-20 minuta, a zatim se dobro isperu u čistoj vodi i prosuše.
Mnogi baštovani umesto rastvora varikine koriste 70% alkohola za dezinfekciju kontejnera za setvu.
Šta treba znati pre dezinfekcije semena
- Nepravilno tretiranje semena može da ga ošteti i ubije.
- Uvek testirajte neki tretman prvo na malom uzorku semena pre tretmana svih semenki.
- Koristite seme koje nije tretirano fungicidima ili nekim drugim proizvodima i koje nije podvrgnuto bilo kojim drugim tretmanima. Većina semenskih premaza je topljivo u vodi, pa će tako ti premazi biti ugroženi kada se rade tretmani dezinfekcije na bazi vode.
- Nikada nemojte da primenjuje više od jednog tretmana.
Dezinfekcija semena
Prema navodima Zorana Milosavljevića, savetodavca ratarstva i povrtarstva, seme pre setve treba obavezno dezinfikovati suvim ili vlažnim postupkom zbog uništavanja patogena na njemu. Seme može da se potopi u 2% natriju hidroksida (NaOH) u trajanju od 10-30 minuta.
Vruća voda za dezinfekciju semena i lukovica
Druga opcija je da se potopi u vruću vodu. Međutim, kako ističe LSU AgCentar potapanjem semena u vruću vodu prenos bakterija i gljivica može da se smanji, ali ne i da ih potpuno uništi iz omotača semena. Natapanjem u vruću vodu, takođe, neće biti uklonjeni biljni virusi sa površine semena.
Važno je odmah istaći da se semena različitih biljnih kultura različito tretiraju. U nastavku je tabela sa nekoliko vrsta povrća, temperaturama vode i dužinom trajanja tretmana potapanja, ali ćemo prvo objasniti postupak.
Postupak natapanja u vruću vodu
- Semenke stavite u gazu ili najlonsku kesu a zatim ih zagrejte potapanjem u vodu čija je temperatura 35 stepeni i tako držite 10 minuta.
- Zatim, tako zagrejano seme prenesite u vodenu kupku za dezinfekciju zagrejanu na temperaturu preporučenu za seme povrća koje se tretira (Tabela 1). Semenke moraju da budu potpuno potopljene u vodi u preporučenom vremenskom trajanju.
- Mešanje vode tokom tretmana pomoćiće da se održi ujednačena temperatura u kupki.
- Nakon tretiranja vrućom vodom, seme se prebacuje u kupku sa hladnom vodom u trajanju od 5 minuta da se zaustavi zagrejavanje.
- Semena izvaditi iz gaze i ravnomerno ih rasporediti na čiste papirne ubruse ili drugu površinu za sušenje i pustite da se osuše.
Tabela 1: Preporučena temperatura vode i trajanje potapanja semene
Biljna kultura | Temperatura vode (ºC) | Trajanje potapanja (minuti) |
Brokoli | 50 | 20-25 |
Prokelj | 50 | 25 |
Kupus | 50 | 25 |
Šargarepa | 50 | 15-20 |
Karfiol | 50 | 20 |
Celer | 50 | 25 |
Kineski kupus | 50 | 20 |
Raštan | 50 | 20 |
Krastavac | 50 | 20 |
Patlidžan | 50 | 25 |
Beli luk | 49 | 20 |
Kelj, keleraba | 50 | 20 |
Zelena salata | 48 | 30 |
Rotkica | 50 | 15 |
Luk | 46 | 60 |
Paprika | 50 | 30 |
Spanać | 50 | 25 |
Paradajz | 50 | 25 |
Repa | 50 | 20 |
LSU AgCentar
Biljna kupka od kamilice za dezinfekciju semena
Biljne kupke se koriste kada želimo da dezinfikujemo seme, da ubrzamo klijanje i povećamo otpornost mladih biljaka na bolesti. Jedna od najboljih kupki je od kamilice. Ona podstiče klijavost, dezinfikuje seme od bakterija i gljivica i poboljšava otponost biljke.
Kupka se priprema kao čaj. Na kašiku suve kamilice dodaje se litar prokuvane vode. Nakon pola sata, kada se čaj ohladi, procedi se i to se koristi za dezinfekciju semena. Seme se ostavlja u čaju 10 minuta, a zatim se odmah seje ili suši za kasniju setvu.
Hipermangan za dezinfekciju semena
Još jedno stredstvo baštovani koriste za dezinfekciju semena, a to je hipermangan (kalijum permanganat). On ubija bakterije i gljivice. Neophodno je da se napravi rastvor koji ima 0,5% hipermangana u vodi, a to znači da bude bledo roze boje. Seme se potopi u rastvor u trajanju od 20 minuta do nekoliko sati zavisno od vrste semena (koliko je krupno i koliko mu je jaka opna). Na primer, seme paradajza i paprike potapa se samo na 20 minuta. Nakon tretmana seme je potrebno oprati u čistoj vodi i osušiti pre setve.
Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.