Kako zaštititi vinograd i voćnjak od ptica

0
1785
Vinograd
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Gotovo da nema vinograda ili voćnjaka koji nema problem sa napadima ptica, a posebno čvoraka. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih i efikasnih zaštita i rešenja, koja mogu spasiti dragocene slatke plodove.

Adama Asorbital 1120x180

U vinogradima  je već danima opsadno stanje. Posebno su vinogradi u Pomoravlju na udaru čvoraka – u jednom jatu bude i preko 150 ptica. Kako vinogradari navode, prave im ogromne štete. Sve su pokušavali, ali ništa ne daje rezultate na duge staze, jer se čvorci jako brzo naviknu i vrate.

Problem, konkretno sa čvorcima, nastaje kada počne njihova selidba iz naših krajeva u severnu Afriku, što je negde u ovo doba. Početkom jeseni njihova jata se uvećavaju, a predveče, jata se udružuju da bi zajedno tražili hranu, te mogu brojati i preko 1.000 jedinki. Vinogradi i zrelo grožđe su im glavna meta.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Da problem bude veći, čvorci su zaštićena vrsta ptica i vrlo su inteligentni, brzo uče i retko ponavaljaju greške. Inače su poznati po svojoj pesmi, a u stanju su da nauče i oponašaju zvukove iz njihove okoline, do te mere, da mogu da oponašaju i pseći lavež.

PROČITAJTE I...  Manufaktura Spasić - kad enolog pravi vino

Ipak, čvorci imaju i svoje slabosti, a to je osetljivost na spektar crvene boje. Svetlosni nadražaji sa ovim bojama kod njih izazivaju strah i trude se da ih izbegnu. Relativno jeftino i dostupno rešenje mogu biti baloni crvenih nijansi punjeni helijumom podignuti na visinu od 5 metara do 10 metara i zakačeni da lelujaju nad vinogradom.

1120x180px

Jedna od efikasnih zaštita je mreža protiv ptica, koja ima širinu okca 1 cm. Sa njom se potpuno onemogućava pticama prilaz voćkama ili usevima. Ona se pokazala efikasnom i za manje površine. Protivgradne mreže, takođe, pokazuju efikasnost, ne samo protiv grada, već i protiv insekata i ptica.

Efikasno su se pokazali i zvučni rasterivači ptica, kojih ima nekoliko vrsta. Oni emituju  snimljene prirodne zvuke ptica grabljivica i ptica u nevolji, sa ciljem da uplaši, zbuni i dezorijentiše ptice štetočine. Deluju na površinama do 2,5 hektara.

Adama Soratel 1120x1080

Nova tehnika za rasterivanje ptica  je upotreba metal-anthranilata, ekstrakta grozđa i to u vidu magle koji deluje na ptice kao suzavac.

Prethodni tekstVinogradi u Pomoravlju na udaru čvoraka: U jednom jatu i preko 150 ptica
Sledeći tekstJedini u Evropi ne uvozimo soju, a svaki 7 suncokret u svetu je iz Novog Sada

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime