Hitno – Zaštita vinove loze

0
4721
Agrosaveti---Adama---vinova-loza---plamenjaca---pepelnica---siva-trulez---Linus---Shavit-02

NAJZNAČAJNIJE BOLESTI VINOVE LOZE

Najznačajnije bolesti vinove loze svakako su plemenjača, pepelnica i siva trulež. Kada govorimo o plemenjači, dobro je poznata situacija zvana “tri desetke”. Evo šta se tada dešava u vinogradima i zašto je upravo taj period godine značajan za zaštitu vinove loze.

Spyrale Adama 1120x1080

“To su uslovi sa 10 mm padavina, sa 10 cm porasta lastara i sa temperaturom od 10 stepeni. Tada se već mogu primetiti prve fleke, uljane pege. To nije ništa strašno, one ne mogu napraviti veliku štetu, ali su jasan znak da je plemenjača prisutna. Za ostvarivanje pak sekundarnih infekcija, potrebno je mnogo manje vlage. Dovoljno je da list bude 2-3 sata pokvašen, što čini već noćnu rosu, pa da se sekundarne infekcije dalje šire.” – objašnjava dipl. inž. Ljubiša Pakalović iz kompanije ADAMA.

Da do toga ne bi došlo, neophodno je da novoizrasla lisna masa bude prekrivena adekvatnim preparatom. Iz kompanije ADAMA vam preporučuju preparat Shavit® F.

Agrosaveti---Adama---vinova-loza---plamenjaca---pepelnica---siva-trulez---Linus---Shavit-03

“Koje su prednosti preparata Shavit® F? Pre svega, jedna od komponenti je folpet aktivna materija, koje u Shavit®-u ima 700 g po jednom kg. To je najefikasnija i najblagotvornija aktivna materija za vinovu lozu. Osim plamenjače, folpet iz Shavit®-a uspeva da elimiše patogene i od fomopsisa i od crne truleži grožđa. Zato je njegova upotreba u ranim fazama rasta vinove loze, pre cvetanja, potpuno adekvatna i pravovremena.” – ističu iz ADAME.

PROČITAJTE I...  Zaštita uljane repice od štetočina i bolestu u prolećnom periodu

Sa druge strane, Shavit® F možemo upotrebiti i u drugom delu sezone, kako bismo dejstvovali i protiv pepelnice. Shavit® F pokriva i jednu i drugu bolest. Primenjuje se u dozi od 3 kg po hektaru.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

LINUS® PROTIV BOTRITISA

Ono što je takođe veoma problematično u ovom delu sezone, jeste pojava botritisa, odnosno sive truleži. Za uspešno rešavanje ovog ekonomski veoma značajnog problema, kompanija ADAMA vam preporučuje preparat Linus®.

Agrosaveti---Adama---vinova-loza---plamenjaca---pepelnica---siva-trulez---Linus---Shavit-01

“Prvi momenat je precvetavanje, kada nam opadnu cvetne kapice. Tada gljiva dolazi na ta izumrla tkiva i upravo je to pravi momenat za akciju protiv sive truleži. Linus® je dvokomponentni preparat kompanije ADAMA, koji u sebi sadrži jednu aktivnu materiju ciprodinil, koji je specifičan za bortritis, sivu trulež. Velika prednost preparata Linus® je njegovo delovanje na pepelnicu koja je takođe u ovom momentu prisutna u vinogradima, zbog aktivne materije tibukonazol, koja se takođe nalazi u preparatu Linus®.”

Drugi bitan momenat za reagovanje i protiv pepelnice i protiv bortritisa, jeste period dodirivanja bobica u grozdovima. Kao treći bitan momenat izdavaja se period promene boja bobica kada dolazi do povećavanja šećera u grožđu.

PROČITAJTE I...  Hitna zaštita kajsije

“Idealno rešenje u ovom trenutku za obe bolesti bortritisa i pepelnice je preparat Linus® zbog te svoje dve aktivne komponente. Dakle, preparatom Linus® rešavamo dva velika problema u vinogradima. U prodaji su pakovanja od 200 ml prilagođena količini vode od 100-120 litara za neke omanje vinograde tipa 10-12 ari, i naravno litarsko pakovanje za veće proizvođače, a gornja doza ovog preparata je 1,5 litar po hektaru.” – kaže Ljubiša Pakalović iz ADAME.

Agrosaveti---Adama---vinova-loza---plamenjaca---pepelnica---siva-trulez---Linus---Shavit

Dakle, protiv plemenjače i pepelnice kompanija ADAMA vam preporučuje preparat Shavit® F, a Linus® će se uspešno izboriti protiv pepelnice i botritisa. Kada se pepelnica pojavi u vinogradima, dolazi do pucanja pokožice bobica, što su zapravo otvorena vrata za ulazak sive truleži. Upravo je zato Linus® idealan u borbi protiv ove dve ekonomski najznačajnije bolesti vinove loze.

Prethodni tekstProizvodnja jabuka u Surduku
Sledeći tekstProizvodnja meda u selu Mužinac

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime