Proizvodnja meda u selu Mužinac

0
358
Agrosaveti---Proizvodnja-meda-u-Muzincima---03
Timac AGRO

PROIZVODNJA MEDA SMIRUJE ŽIVCE

Na putu od Sokobanje ka Rtnju nalazi se selo Mužinac. Na žalost do sela vas vodi neasfaltiran put, ali nemojte da vas to obeshrabri. Nije ni našu ekipu koja je pošla u posetu jednom vrednom pčelaru, Saši Radivojeviću. Iako po stažu mlad, Saša je uspeo da dostigne zavidan kvalitet kada je proizvodnja meda u pitanju. Kako kaže, nije bilo jednostavno. Zapravo prvu košnisu je nabavio kako bi “smirivao živce”, ali je vrlo brzo zavoleo pčelarstvo i tome se ozbiljno posvetio.

Kalif-480-EC-1038x172

“Počelo je kao mali hobi, još uvek to jeste. Počeo sam 2011. godine sa jednom pčelinjom zajednicom, da bi danas došao do broja od 62 pčelinje zajednice.” – priča nam Saša.

BASF - Systiva-1068x172px

Opština Sokobanja je “zelena opština”, pa pčelari apsolutno koriste bogatstva prirode koja ih okružuje, priča nam naš domaćin. Konkretno, selo Mužinac se nalazi na oko 500 metara nadmorske visine. Bagrem tamo možda ne medi puno, međutim ovaj položaj je itekako bogat livadskom i šumskom pašom. Ovde se proizvedi veoma kvalitetna i ukusna medljika.

Kalif-Mega-1038x172

Agrosaveti---Proizvodnja-meda-u-Muzincima---04

“To je med najbogatiji aminokiselinama. To je nešto najkvalitetnije što pčela može da da. Sokobanja je “zelena opština”, nema industrijsku zonu, pa mi koristimo tu pogodnost što živimo u njoj. Nemamo nikakvih zagađivača.” – objašnjava nam naš domaćin.

BASF - Butisan-1068x172px

Saša je dostigao 30-ak kilograma meda po košnici, ali rezultati svakako zavise od vremenskih uslova. Sada je sam start pčelarske sezone, te se nada da su njegove pčele u top formi i da će mu i ove godine doneti slatkog meda. Prednost tamošnjih pčelara je i turizam koji je razvijen u sokobanjskoj opštini, bar kada je plasman pčelinjih proizvoda u pitanju.

BASF - Caramba-1068x172px

“Turisti žele da kupe teglu pravog sokobanjskog meda. Sa Rtnja, Device, Ozrena, dakle to su predeli gde mi pčelarimo i koji daju izuzetno kvalitetan med.” – kaže s ponosom Saša.

PROČITAJTE I...  Uzgoj pčela i proizvodnja meda u Odžacima

Agrosaveti---Proizvodnja-meda-u-Muzincima---01

POTREBNO OZBILJNIJE PRIĆI PROBLEMU “LAŽNOG MEDA”

A kada govorimo o plasmanu i o medu sa rafova raznih marketa, spomenućemo i lažni med koji apsolutno odmaže poslovanje naših pčelara. Teglica takvog meda košta oko 300 dinara, dok pravi med koji su proizvele pčele kod naših domaćina košta oko 800 dinara. Apelujemo na potrošače da primete bar ovu razliku, a najbolje bi bilo da med kupuju direktno od proizvođača.

“To je ozbiljan problem srpskog pčelarstva, veliko prisustvo lažnog meda. Niska cena meda na rafomiva je veoma primamljiva kupcima, ali moraju znati da to nije med, iako na etiketi piše da jeste. Svi mogu da prijave da neko prodaje lažni med, a troškove inspekcije će platiti onaj ko ga prodaje, ako se utvrdi da je reč o falsifikatu meda.” – kaže naš sagovornik.

Ali da se vratimo na vedrije teme. Pčelari iz okoline Sokobanje su se udružili i osnovali Udruženje pčelara “Krajinska matica” koje trenutno broji 64 člana. Među njima i dosta žena, na šta su posebno ponosni, priča nam Saša. Ono na čemu bi voleli ozbiljnije da porade jeste oznaka geografskog porekla, što smatraju izuzetno značajnim za pčelare sa Rtnja.

PROČITAJTE I...  Pčelarska sezona u Despotovcu

To je plan Udruženja, a ambicije našeg domaćina su proširenje proizvodnje, do 150 košnica. Naravno da akcenat ostane na kvalitetu koji nude ova prirodna bogatstva u podnožju planine Rtanj.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime