Prebrodili gubitak 100 vagona luka: Tandem koji ne priznaje neuspehe

0
365

Sve što su u životu radili, radili su uz dogovor, te su tako porodično ušli i u povrtarstvo, uzgoj različitih povrtarskih kultura, među kojima je i luk. Svetlana i Dušan su skladan bračni par i uigrani tim, baš onako kako treba da bude, jer bez međusobne podrške i dogovora nema napretka, a čak i veliki gubici i teške godine ne mogu da ih slomiju. Podelili su sa nama sa kojim se sve izazovima susreću u svakodnevnom radu i koja je tajna njihovog napretka.

Adama Maganic 1120x180

Kada se kao devojka odlučivala za to čime će se baviti u životu, Svetlana Petrović iz Gospođinaca, nije ni slutila da će joj posao vaspitačice, biti poziv po kojem će je pamtiti generacije meštana, a da će joj proizvodnja razne vrste povrća, biti glavni izvor prihoda. Nije joj, kaže, bilo nimalo lako da uskladi obaveze u vrtiću, ulogu majke i domaćice, i organizovanja plasmana robe, ali se vremenom izveštila i sa suprugom Dušanom, su postali uigrani tandem, koji ne priznaje neuspehe.

Kada je Dušan, dvehiljaditih ostao bez posla, jedna od opcija koja im se učinila optimalnom na duže staze, jeste da se oprobaju u poljoprivrednoj proizvodnji. Iako o povrtarstvu nisu imali nikakvog predznanja, velika podrška su im bili Svetlanini roditelji, koji su imali sve neophodne poljoprivredne mašine i višegodišnje iskustvo u tom poslu. Proizvodnju su zasnovali na jednom jutru zemlje, a kako su godine prolazile, tako su se povećavale i površine, ali i asortiman robe.

MPS baneri II

Skuplja semena i hibridi – zagarantovan kvalitet

Od samih početaka rukovode se načelom da kvalitet i zdravlje nemaju alternativu, te su za 25 godina rada postali prepoznatljivi po tome da je njihovo povrće bezbedno i za ishranu dece. Svake godine nabavljaju namodernija semena i hibride, koja su neretko i znatno skuplja, ali to je standard koji su sebi zacrtali, i od njega neće odstupati.

PROČITAJTE I...  Dezinfekcija semenskog luka (arpadžika) bez upotrebe hemije

Luk nije zahtevan za uzgoj, međutim, u današnjim uslovima, promenjenih klimatskih, ali i tržišnih uslova, teško je proizvesti bilo koju kulturu, priča nam Svetlana. Konstantno se mora strogo voditi računa o odabiru adekvatnog semena, o kvalitetu zemljišta, zaštiti plodova, njegovom pravilnom ubiranju i skladištenju, jer sve su to važni faktori u lancu, i nijedan ne sme da zakaže.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01
crni luk skladiste
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Prošle godine od luka nisu imali ni prinosa, a ni prihoda, uknjižili su je kao jednu od najlošijih do sada. Zbog bolesti koja je napala tu kulturu, morali su da bace oko 100 vagona crnog luka i još uvek im je nepoznanica šta je dovelo do tako velikog gubitka, od kojeg se još uvek oporavljaju.

Kompletna akumulacija im je otišla u saniranje nastale štete, bili su prinuđeni da se upuste u nove kredite, ali ih to nije obeshrabrilo, kaže Svetlana. Ova proizvodna godina im je nešto povoljnija, luka će biti oko 100 vagona, a nemaju primedbe ni na njegov kvalitet.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Proširenje kapaciteta i asortimana za buduće generacije

Zadovoljni su i sa plasmanom, sve ugovorene količine otkupljuju im domaći nakupci, a javljaju im se i trgovci iz Albanije. Marketing im, uz osmeh dodaje Svetlana, nije potreban, za dve i po decenije su stekli poverenje kupaca od Subotice do Leskovca, koji znaju da na jednom mestu mogu da se snabdeju raznim povrtarskim kulturama.

PROČITAJTE I...  Saveti za planiranje prolećnog plodoreda

U godinama koje slede, nadaju se obimnijem i organizovanijem plasmanu preko zadruga. A na tom mestu, ovih dana radi se i na proširivanju skladišnog prostora. Kako smo se uverili, ovaj skladan bračni par, koji može da posluži kao uzor mnogim mladima, snage i ambicija imaju napretek, ali se zadovoljavaju postignutim, i trude se da opravdaju titulu „Povrtara godine“, koja ih obavezuje, kako zbog potrošača, tako i zbog njihovih ćerki, koje su im maksimalna podrška u svakodnevnom radu, a jednog dana možda će preuzeti i ulogu nosioca gazdinstva.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstZašto su poskupela mineralna đubriva, da li je ugrožena prolećna setva
Sledeći tekstKupinari, obratite pažnju na žutu rđu lista i stabla kupine

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime