Proizvodnja borovnica u Srbiji

0
5558
Agrosaveti---Proizvodnja-borovnice-u-Srbiji---02

Potrošnja borovnice u svetu raste, ona ima dobru cenu pa i značajnu perspektivu. Što se Srbije tiče, perspektive ne manjka, jer je reč o voću koje ima izuzetan izvozni potencijal. Klima koju ima naša zemlja idealna je da domaća borovnica dospeva baš kada je nema u mediteranskim zemljama, a pre recimo Poljske. Sve su to povoljni parametri za uzgoj ovog bobičastog voća. Međutim, iako naša zemlja ima dobre agroekološke uslove za gajenje borovnice, postoji nekoliko parametara koji se ne smeju zanemariti, kaže profesor Nenad Magazin sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta.

Adama Maganic 1120x180

‚‚Pogrešno se smatra da ona traži planinsku klimu, da rađa samo na planinama. Da je pogrešno da se gaji na nižim terenima. To nije baš tačno. Visokožbunasta borovnica nije baš planinska kultura. Ona, kao i svo jagodičasto voće, voli hladniju klimu, ali ne zahteva planinu. Ona ima mnogo veće zahteve što se tiče zemljišta. Zemljište mora da bude kiselo i što je važno ne sme da se zadržava voda. Da bude prozračno, peskovito, bogato organskom materijom. Takvih zemljišta je malo. Onda se pribegava raznim agrotehničkim merama kojima ćemo promeniti plodnost zemljišta. Dodati treseta, a to poskupljuje znatno proizvodnju.‚‚ – objašnjava prof. Magazin.

PROČITAJTE I...  Borovnica- biljka koja rađa novac

Agrosaveti---Proizvodnja-borovnice-u-Srbiji---03

PROIZVODNJA NA SUPSTRATU SKUPA

To je jedan od razloga i zašto se proizvođači odlučuju na proizvodnju borovnice iz supstrata. Međutim, baš u takvom načinu uzgoja morate biti izuzetno obazrivi, ističe naš sagovornik.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

‚‚Proizvodnja na supstratu je poseban način gajenja. Tu vi jedan faktor, kao što je zemljište, kontrolišete. Napravite određenu smesu koja odgovara borovnici. Onda je na nama da održavamo tu borovnicu. Ona je mnogo osetljivija jer više nije na zemljištu. Ako preskočite navodnjavanje za jedan dan, možete biti u ogromnom problemu. Ta tehnologija je veoma osetljiva i naravno skupa. Vrlo je važno znati odabrati veličinu saksije, napraviti odgovarajuću smesu, imati jako dobar automatski sistem za navodnjavanje. Osnova tog supstrata je treset. Ako se treset isuši, teško se ponovo rehidratiše.‚‚ – kaže prof. Magazin.

Agrosaveti---Proizvodnja-borovnice-u-Srbiji---01

VODA KLJUČ USPEHA

A baš kada razgovaramo o značaju navodnjavanja, ono što morate proveriti pre podizanja zasada borovnice, jeste i kakav kvalitet vode imate.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

‚‚Bez obzira da li je na zemljišti ili na supstratu, kvalitet vode mora da bude dobar. Voda ne sme da bude prezaslanjena, ne sme da ima puno karbonata. Ph vrednost mora da bude odgovarajuća. Ako stalno imate lošu vodu za navodnjavanje, nećete imati dobar rezultat.‚‚ – objašnjava prof. Magazin.

PROČITAJTE I...  Berba borovnice u Arilju

Grešaka na terenu je puno, ističe naš sagovornik. Važno je pre podizanja višegodišnjih zasada dobro sagledati sve parametre, raspitati se, konsultovati struku, pa tek onda krenuti u sadnju. Reonizacija koja se sada radi neće zabraniti nekome da seje ili sadi ono što hoće, ali će to biti zvanična preporuka doneta na osnovu svih navedenih parametara koji mogu uticati na uspešnost jedne proizvodnje.

BTZ 1120x180px

Prethodni tekstSetva krompira u čačanskoj opštini
Sledeći tekstFarma ovaca u Maradiku

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime