Prolećna sadnja RUŽA počinje već u martu

0
821
Agrosaveti - Proizvodnja ruža u Lipolistu 01

Ukoliko niste uradili sadnju ruža u jesen, možete je obaviti  na proleće. Evo i kako.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Vreme sadnje ruže može da bude u jesen ili na proleće. Smatra se da je vreme pogodno za sadnju ako zemlja nije smrzla, temperatura je iznad 6 stepeni i zemlja nije blatnjava, već pogodna za obradu.

Potrudite se da kupite zdrave i pripremljene sadnice ruža, što ćete najsigurnije dobiti u rasadnicima. Zatim, odaberite adekvatno mesto. Ono treba da bude izloženo suncu i zaklonjeno od jakih vetrova. Ruže vole neutralno do slabo kiselo zemljište, koje je dobro ocedito. Jako je bitno da se nove ruže ne sade na isto mesto gde su ranije bile, zbog prenosa bolesti i napada štetočina.

Magnetic 1120x185px

Pripremne radnje i sadnja ruže

Zemlju treba prekopati i usitniti, dodati kompost ili pođubriti stajskim đubrivom. Ukoliko sadite više sadnica, razmak koji je potrebno ostaviti je 30 x 30 cm, a ako je reč o penjačicama oko 100-150 cm.

Ukoliko ste sadnice ruža kupili u kesama sa navlaženim korenom, možete ih ostaviti tako do sadnje. Najduže što mogu da se čuvaju na ovaj način je 15 dana.

ExelGrow Adama 1120x180

Pre sadnje, koren je potrebno potopiti u vodu. Veoma je važno da se koren ne izlaže suncu pre sadnje. Takođe, ne treba dopustiti da se osuši, jer se sadnica neće primiti ili će joj trebati puno vremena.

PROČITAJTE I...  Proizvodnju povrća zamenili cvećem

Rupa za sadnju treba da bude dovoljno široka da se lepo rasporedi koren i dovoljno duboka. Važno je da kalem bude nekoliko milimetara iznad zemlje kada sadnicu zatrpate zemljom. Obično je rupa 30 cm duboka i isto toliko široka. Pre sadnje, u rupu treba sipati vodu. Nakon što ste zemlju zatrpali ne treba je nikako sabijati.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Ukoliko nema kiše, ruže se zalivaju na svakih 15 dana. Što se tiče zaštite od bolesti, ona počinje preventivno već krajem aprila – početkom juna. Najčešća bolest ruža je pepelnica, a najčešća štetočina zelena lisna vaš.

Prethodni tekstRat u Ukrajini stavio znak pitanja na izvoz srpske jabuke
Sledeći tekstPodsticaji „po hektaru“ i ove godine bez podnošenja zahteva

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime