Dobar primer poljoprivredne prakse u cvećarstvu

0
76
Agrosaveti - Proizvodnja cveća u Lukinom selu 5

Porodica Šišmanović iz sela Porodin koja pripada opštini Žabare, godinama je u osvojim plastenicima uzgajala povrće, a onda su se preorijentisali na cveće. Danas oni imaju preko 1.500 m2 pod plastenicima u kojima se smenjuju najrazličitije vrste cveća, biljke stižu iz Italije. Godine vrednog rada i ogromne ljubavi prema poslu izdvojile su ovu porodicu, pa kod njih dolaze kupci iz svih krajeva Srbije.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Plastenici se greju na drva i ugalj, domaćinstvo ima i svoje kotlove koji u zimskom periodu rade 24 sata, kako bi održali temperaturu koja je biljkama potrebna. Značaj modernih tehnologija, u cvećarstvu, je veliki, pa tako bez modernizacije koja podrazumeva i dobru agrotehniku, nema ni napredka.

Cvećarstvo kao porodični posao

Porodica Šišmanović sve radi sama i nema potreba za dodatnom radnom snagom, jer u kući složno žive 3 generacije i za svakog ima posla. Cveće prodaju osim na okolnim pijacama i sajmovima i na raznim manifestacijama širom zemlje. Upitali smo našu sagovornicu da li je razmišljala da se udruži sa još nekim cvećarima, kao što to već godinama rade u Holandiji, zemlji koja je po izvozu cveća broj 1. u svetu i gde nema cvećarstva bez zadrugarstva, i ona nam je odgovorila da je i sama više puta inicirala udruživanje sa drugim proizvođačima cveća, ali da su naši ljudi dosta nepoverljivi i da to malo teže ide u praksi.

Adama Sultan 1120x180

Ovo domaćinstvo je ostvarilo tokom godina veoma dobru saradnju sa poljoprivrednom savetodavnom službom u Požarevcu, i oni predstavljaju primer dobre poljoprivredne prakse koji treba slediti.

PROČITAJTE I...  7 BESPLATNIH PRIHRANA za biljke direktno IZ vaše KUHINJE

U porodicu Šišmanović nedavno je pristigla i snaja Ivana, koja je po struci diplomirani inženjer ratarstva. Ivani ništa ne pada teško, uvek je nasmejana, i sve radi sa lakoćom i uživanjem, jer je ljubav, kako kaže, glavni pokretač.

galenika pylon 1120x85

Kada se zima završi i nastupe prolećni dani mnogi balkoni i terase će biti ponovo ogrnuti cvetnim ruhom. Cveće može u velikoj meri da oplemeni izgled životnog prostora, jer nisu potrebni veliki izdaci kako bi svakodnevni život bio lepši.

Prethodni tekstUzgoj neobičnog povrća: Od džinovskog paradajza do crvenog spanaća
Sledeći tekstJesenja setva na jugu Srbije

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime