Kako ostvariti oko 100 tona bostana po hektaru

0
347

Iako je ceo život u poljoprivredi Dragan Guljaš iz Sibaša pre samo 4 godine oprobao se u uzgoju lubenica. Kada neko voli svoj posao i ulaže svoje maksimume, možemo da kažemo i da mu sve ide od ruke. Potvrda za dobar i sladak rod lubenice Draganu stiže već prve godine kada je posekao oko 100 tona sa samo jednog hektara, tada je lubenicu radio na 16, danas na oko 18 hektara.

Orius 1120x1080

“ Lubenicu radimo sada trenutno prvo sečenje. I završićemo za 4-5 dana. I sledeće nedelje ćemo ponovo da krenemo, da beremo drugo kolo. Lubenica je tražena i ide dosta u markete, zato što je toplo vreme. I prija kao osveženje“ kaze za naš portal Dragan Guljaš.

KAKO ostvariti oko 100 tona BOSTANA po hektaru 01

Izeđu ostalih povrtarskih kultura, najpre luka i krompira, slobodne njive ali i vreme posvetio je lubenici „Što se tiče proizvodnje, ove godine je bilo toplo vreme od samog početka, kada smo počeli rasađivanje 10. aprila i vreme je pogodovalo lubenici, dug period toplog vremena i lubenice su ove godine dobro rasle i slatke su, imaju dobru slast . Primenjena agrotehnika koju radimo vodotopivim đubrivima kroz sistem kap po kap, daje rezultate“ dodaje Dragan.

Agil 1120x180

Ipak on kaže da će ove godine biti manje prinosa nego prethodnih godina, manje je zametala plodova, ali ne zali se ni onim što vidi u bostanu.

PROČITAJTE I...  Bostan: Šta je važno za dobar rod

Sorta romansa se najbolje pokazala

Dragan u bostanu ove godine ima domaću lubenicu, sorta je romansa, kako kaže ona se najbolje pokazala. Ima puno plodova na vreži, može dugo da stoji, ne dobija žutu boju i slatka je. On dodaje da njegova lubenica nije kalemljena , slast joj daje sunce i đubrivo. Uspeva na zemljištima lošijeg kvaliteta. Snažan rast dok listovi odlično pokrivaju plodove. Plodovi okrugli,a kora vrlo tanka sa tamnozelenim zagasitim prugama. Plod sporo fermentiše nakon berbe i dugo se čuva. Nema šuplje srce u normalim uslovima proizvodnje. Zameće 3-5 plodova na vreži i sposobna za dva termina berbe. Odlična za manipulaciju i transport, kaže nas sagovornik.

KAKO ostvariti oko 100 tona BOSTANA po hektaru 04

„Lubenicu radim svake godine na drugoj parceli, imam dosta zemlje, tako da za sada plodored mi nije problem. Na bostanu su mi uvek ispomoć mladi momci iz sela. Imaju od 18 do 25 godina, zapošljavamo dosta ljudi i vole da dođu. Nije im teško. I u ovako toplim danima na 40 stepeni, treba da izdrže, ali rade sa osmehom.“ hvali Dragan svoju radnu snagu.

PROČITAJTE I...  Farma KRAVA i proizvodnja MLEKA u Silbašu, i PROBLEMI sa VISOKIM temperaturama

Lubenicu radi pretežno za domaće tržiste i jako malo ide za izvoz, dok ovo gazdistvo luk i ostale povrtarske vrste izvoze.

Dragan dodaje da je ove godine lubenica poranila i oko 20 dana nego u prethodnih godina. „Radio sam samo tunele, a ima ljudi koji rade i pokrivaju sa malčom, agrilom, ja nisam još radio agril, ali pored svega i ove godine je došla kod mene ranije, 20. juna“ kroz osmeh priča naš domaćin.

Najbolja poslastica u letnjim danima

KAKO ostvariti oko 100 tona BOSTANA po hektaru 03

Podsetimo najbolja poslastica u toplim, letnjim danima definitivno je lubenica. Niskokalorična i osvežavajuća i kao takva može se jesti u velikim količinama. Kada se voli posao prinosi ne izostaju. Pravi primer je Dragan Guljaš sa oko 100 tona lubenice po hektaru.

Da bi osmeh bio na licu i radnicima na bostanu, na 40 stepeni, ali i gazdi i najvažnije kupcima potrebno je mnogo rada, znanja, ulaganja, truda i poverenje u prodavca. Dugogodišnje poverenje koje je Dragan izgradio sa svojim potrošačima, preko vrhunskog luka, krompira, cvekle, dalo je dobre rezultate, te krajnji korisnik zna da iz domaćinstva, odnosno kompanije Guljaš agrar stizu prvoklasni plodovi. Ekipa emisije „U našem ataru“ potvrđuje za slast lubenice.

PROČITAJTE I...  Porodična proizvodnja lubenica u Platičevu

Prethodni tekstUzgoj kajsija na Fruškoj Gori i odličan prinos
Sledeći tekstFarma KRAVA i proizvodnja MLEKA u Silbašu, i PROBLEMI sa VISOKIM temperaturama

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime