Kada se uzgoj povrća i voća na hidroponiji isplati

0
64
hidroponski uzgoj povrca hidroponija
Foto: Pixabay

Hidroponija predstavlja proizvodnju jagoda, zelene salate, paradajza ili neke druge kulture, u supstratu, kamenoj vuni ili u vodi. To je metod veštačke proizvodnje, kojom se mogu postići visoki prinosi, ali je ovo prilično skupa tehnika za proizvodnju. Postavlja se pitanje kako se onda isplati?

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Da bi se, na primer, jagode isplatile neophodno je podići hidroponiju na najmanje 3 hektara. Ova investicija košta oko 2 miliona evra. U zavisnosti od kvaliteta jagoda, kao i otkupne cene uloženi novac bi mogao da se vrati za 7 godina.

Neke od prednosi hidroponskog gajenja biljaka u odnosu na klasičan način uzajanja na zemlji jesu te što se automatski dodaju hranljivi sastojci u optimalnim količinama. Ceo proces je kontrolisan kompijuterski.

2022 Custodia 1120x1080

Cena jednog supstrata (60x12x8) je 1,5 evro. Koristi se dve sezone uz obaveznu dezinfekciju.  Supstrati u kojima se biljke gaje moraju se detaljno očistiti kako bi se uklonili ostaci korena. Hidroponija je pogodna za podučja gde je tlo siromašno ili deficitarno.

Neophodno je za ovakvu proizvodnju imati dobro obučen kadar, koji se kod nas ne može lako naći.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Prednosti hidroponskog uzgoja

Osnovne prednosti hidroponskog uzgoja povrća i jagoda postizanje visokih prinosa po jedinici površine. Jagode mogu dati rod od 60-80 tona po hektaru, dok se na zemlji prosečan rod kreće od 20-25 tona po hektaru. Zatim, dobija se znatno bolji kvalitet plodova koji brže pristižu na branje i imaju više turnusa za branje nego u konvencionalnoj tehologiji.

PROČITAJTE I...  Kako ubrzati zrenje paradajza i pobošljati ukus PRIRODNIM putem

Kada je u pitanju hodroponsko uzgajanje kod nas je najzastupljeniji paradajz. Uzgaja se na oko 30 hektara i dobijaju se prinosi i do 3 puta veći nego na zemlji, od 30 do 50 kilograma po metru kvadratnom, a čak postoje i iskustva sa prinosom 55 kg paradajza po jednom kvadratu.

MPS2022 GBaneri
Prethodni tekstGajenje vinove loze, porodična vinarija i iskustvo u osvajanju tržišta
Sledeći tekstUzgoj svinja i prateći problemi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime