Kada se uzgoj povrća i voća na hidroponiji isplati

0
871
hidroponski uzgoj povrca hidroponija
Foto: Pixabay

Hidroponija predstavlja proizvodnju jagoda, zelene salate, paradajza ili neke druge kulture, u supstratu, kamenoj vuni ili u vodi. To je metod veštačke proizvodnje, kojom se mogu postići visoki prinosi, ali je ovo prilično skupa tehnika za proizvodnju. Postavlja se pitanje kako se onda isplati?

Spyrale Adama 1120x1080

Da bi se, na primer, jagode isplatile neophodno je podići hidroponiju na najmanje 3 hektara. Ova investicija košta oko 2 miliona evra. U zavisnosti od kvaliteta jagoda, kao i otkupne cene uloženi novac bi mogao da se vrati za 7 godina.

Neke od prednosi hidroponskog gajenja biljaka u odnosu na klasičan način uzajanja na zemlji jesu te što se automatski dodaju hranljivi sastojci u optimalnim količinama. Ceo proces je kontrolisan kompijuterski.

LIBRETO 1120x180

Cena jednog supstrata (60x12x8) je 1,5 evro. Koristi se dve sezone uz obaveznu dezinfekciju.  Supstrati u kojima se biljke gaje moraju se detaljno očistiti kako bi se uklonili ostaci korena. Hidroponija je pogodna za podučja gde je tlo siromašno ili deficitarno.

Neophodno je za ovakvu proizvodnju imati dobro obučen kadar, koji se kod nas ne može lako naći.

PROČITAJTE I...  Biološke i morfološke osobine salate

Prednosti hidroponskog uzgoja

Osnovne prednosti hidroponskog uzgoja povrća i jagoda postizanje visokih prinosa po jedinici površine. Jagode mogu dati rod od 60-80 tona po hektaru, dok se na zemlji prosečan rod kreće od 20-25 tona po hektaru. Zatim, dobija se znatno bolji kvalitet plodova koji brže pristižu na branje i imaju više turnusa za branje nego u konvencionalnoj tehologiji.

Kada je u pitanju hodroponsko uzgajanje kod nas je najzastupljeniji paradajz. Uzgaja se na oko 30 hektara i dobijaju se prinosi i do 3 puta veći nego na zemlji, od 30 do 50 kilograma po metru kvadratnom, a čak postoje i iskustva sa prinosom 55 kg paradajza po jednom kvadratu.

Prethodni tekst7 BESPLATNIH PRIHRANA za biljke direktno IZ vaše KUHINJE
Sledeći tekstPoziv na onlajn besplatnu edukaciju “Digitalno osnaživanje mladih poljoprivrednika“

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime