LISTOVI BROKOLIJA: Ne samo da su jestivi, već su i veoma zdravi

0
2435
brokoli
Foto: Pixabay

Vreme berbe je najuzbudljivije vreme za baštovane i povrtare. Međutim, često iz neznanja bacamo delove biljaka koji, ne samo da su jestivi, već su i neverovatno zdravi. Tako je i sa listovima brokolija. 

Adama Sultan 1120x180

Nema većeg zadovoljstva nego kada uberete sveže povrće iz svoje bašte i spremite ga za sebe i svoju porodicu, a posebno ono koje dolazi na berbu u oktobru i novembru, kao što je slučaj sa ozimim brokolijem. Međutim, nesvesno bacamo delove koji mogu da nam donesu pregršt hrane i zdravstvenih benefiti za naš organizam.

Naime, svi znamo da su najpopularniji delovi biljke brokolija glavica (cvet) i deo vršne stabljike. Međutim, listovi već dugo igraju pozadinsku ulogu zbog velike popularnosti glavice, a vrlo malo su poznati na našim prostorima kao kulinarski sastojak.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Ipak, listovi brokolija ne samo što su jestivi, već su označeni kao superhrana, prepuna hranljivim materijama koje su potrebne našem telu da bi funkcionisalo na najvišem mogućem nivou.

Zašto listovi brokolija?

Ukoliko već imate iskustva sa uzgojem brokolija u bašti, verovatno vam je poznato dugo čekanje na cenjenu berbu. Naime, svaka biljka brokolija ograničena je na proizvodnju samo jedne, značajne glavice ili krune u svom životnom veku.

BioPlug 728x90px

Ipak, neka vas ne zavaravaju ograničenja, jer brokoli ima mnogo više. U pazusima biljke mogu da se pojave sekundarne glavice tokom čekanja glavne premije. Ovi ukusni mali zalogaji savršeno su jestivi i odlični za salatu i druga sveža predjela.

PROČITAJTE I...  Inspekcija otkrila pošiljke sa prekomernim ostacima pesticida i teškim metalima

Iako su sekundarni cvetovi brokolija bogati i ukusom i hranljivim sastojcima, u osnovi su mini verzija velikih cvetova koje povrtari strpljivo čekaju. Na žalost, prilično su retki. Nekoliko se pojavi, tu i tamo, u srcu vegetacijske sezone, ali nedovoljno da nadoknadi dugi period rasta biljke.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Međutim, ono što čini dugu sezonu rasta isplativom jeste ljišće brokolija.

Samo jedna manja činija listova brokolija pokriva 100% dnevnih potreba za vitaminom C. Takođe, pružaju nam zdravu dozu vlakana, vitamina B, kalcijuma, gvožđa, beta karotena i mnoštvo drugih vitamina i minerala.

Zdravstvena dobrobit konzumiranja lišća brokolija za naš organizam uključuje unošenje visokog nivoa antioksidanata i antikancerogenih materija (istraživanje je objavljeno na Research Gate 2015. godine). Oni pomažu u detoksikaciji organizma, kao i u borbi protiv upala.

Zašto se listovi brokolija smatraju superhranom?

Ova razlika je nastala zbog visokog nivoa hranljivih sastojaka koji se nalaze u lišću biljke, a koji su nešto veći od onih koji se nalaze u glavama, odnosno cvetovima (istraživanje objavljeno u  Int J Environ Res Public Health). Listovi brokolija imaju veći nivo beta karotena, vitamina A i fitonutrijenata, nego što ih ima u bilo kom drugom delu biljke.

PROČITAJTE I...  Hiroviti paradajz: Plodovi zeleni i nikako da sazre, gde grešim?

Kako se beru listovi brokolija?

Prvu berbu lišća možete da počnete kada je glavna glava brokolija još uvek kompakta i u obliku pupova.

Listovi će postati manje aromatični i razviće tvrđu strukturu, ako se berba odloži na period kada glava počne intezivno da se razvija, te je važno berbu listova započeti rano.

Takođe, rezanje listova na početku sezone rasta podstaćiće novi rast listova.

Jednom nedeljno mogu da se beru spoljni listovi, kada dosegnu dužinu od 10-15 centimetara. Nakon što se glava formira – bere se ona, a nakon toga može da se nastavi sa berbom lišća sve dok se sezona vegetacije ne završi.

Interesantno kod lišća borkolija je, da kao i lisnato povrće, ovo lišće možete da sečete i ono će ponovo da niče.

Priprema u kuhinji

Listove brokolije možete da mešate sa blitvom, kupusom i keljem, iako imaju ukus koji je prilično jedinstven. Ukus podseća na ukus glavice brokolija, s tim da pomalo gorči, ima zemljast ukus i istovremeno slatkast.

PROČITAJTE I...  Plastenička proizvodnja povrća: Povrtari biju bitke na više strana

Beru se manji, mlađi listovi za sveže salate. Listovi srednje veličine su savršene veličine i teksture za uvijanje sarmica sa povrćem i mesom. Takođe, mogu se pripremati kao spanać ili blitva. Iako je malo recepata, postoji i jedan sa jajima.

Zrele, veće listove možete koristiti za kuvanje na pari, supe, variva, jer im se slatkoća povećava na višim temperaturama i prilikom dužeg vremena kuvanja. Naime, veći listovi imaju tvrđu teksturu kada su sirovi, ali kada se kuvaju postanu mekaniji. Takođe, prilikom kuvanja oni upijaju ukus ostalog povrća, mesa, ulja i začina sa kojima ih spremate.

Kada ih pripremate, uklonite stabljike što je moguće više, jer su one (poput stabljika blitve i ostalog velikog zeleniša) previše vlaknaste da biste u njima uživali.

Biljka brokoli zauzima određeni prostor u bašti. Takođe, traži dosta vode i prihrane kako bi rasla i napredovala. Uzimajući u obzir zdravstvene prednosti koje nose njeni veliki listovi, prava je šteta da se pravi toliko masivan otpad od hrane koja nam je na dohvat ruke.

Autor: T.T.

Izvori: Research Gate, Sciencedaily, Gardeningchannel

Preuzimanje teksta nije dozvoljeno bez navođenja našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstVelika razlika u otkupnoj ceni domaće maline podelila malinare
Sledeći tekstPočeo je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime