Čudesni ljubičasti pasulj

0
531
ljubicasti pasulj cvet
Foto: Wikipedia.org / Agong1 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13865651

Ljubičasti pasulj (Mucuna pruriens) brzo raste, otporan je na korove, bolesti i insekte i veoma zahvalan za uzgoj. To je biljka koja može da nas učini srećnima zahvaljujući svojim lekovitim svojstvima.

Adama Maganic 1120x180

Osim što predivno izgleda, ljubičasti pasulj služi kao hrana za ljude, lekovita je biljka, a ima i niz benefiti za zemljište i baštu.

U kuhinji se koriste mlade mahune, seme i mlado lišće. Zrna sadrže 23-35% proteina. Upotrebljava se i kao zamena za kafu. U bašti ili na njivi obogaćuje zemlju azotom, a kako ima bujnu zelenu masu koristi se i kao zelenišno đubrivo za zemljište. Takođe, odličan je zaštitnik zemljišta od erozije jer ima veoma razvijen koren.

MPS baneri II

Izgled ljubičastog pasulja

Reč je o biljci penjačici koja može da naraste oko 4 metara i više. Ima duge i vitke grane, naizmenične kopljaste listove. Beli cvetovi sa plavkasto-ljubičastim venčićem u obliku leptira.

Mahune su dlakave, debele i kožaste. Važno je znati da je cela biljka prekrivena baršunastim dlačicama. Kada se biljka oplodi, mahune dobijaju narandžaste dlačice koje mogu da izazovu iritaciju i svrab, pa je u radu sa njom preporučljivo nošenje rukavica. Mahune su dužine oko 10 cm, a u njima se nalaze 2-6 crnih ili braon zrna (semenki).

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01
ljubicasti pasulj mahune
Foto: Wikipedia.org / By Scott Zona from Miami, Florida, USA – Mucuna pruriens fruits Uploaded by berichard, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10783711

Uzgoj ljubičastog pasulja

Ljubičasti pasulj zahteva dosta vlage, jer je tropska biljka. Uzgaja se u Aziji, Americi, Africi i na pacifičkim ostrvima, gde se njegove mahune koriste kao povrće za ljudsku ishranu, a mlado lišće kao stočna hrana.

PROČITAJTE I...  Sočivo: Višestruka korist, a lako se gaji

Ne podnosi niske temperature i zato se seje kada prođe opasnost od kasnih prolećnih mrazeva. Minimalna temperatura zemjlišta treba da bude 18 stepeni Celzijusovih. Uspeva na različitim tipovima zemljište, a može da se gaji posle lukova i korenasto povrća, kaže mr Anka Kačarević iz PSSS Beograd.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Seme se seje na dubinu od 5 cm, sa razmakom u redu 20-80 cm (u zavisnosti da li je reč u penjačici ili sorti ograničenog rasta) i međuredno oko 1 metar. Ako je puzeći tip, treba mu obezbediti potporu kako bi se razvio u visoku formu.

Ljubičasti pasulj zahteva dosta hraniva poput paradajza. Veoma brzo raste, te efikasno sam suzbija korove, što znači da nema puno posla oko njegove nege. Pošto traži dosta vlage, neophodno je zalivanje ukoliko nema redovnih padavina. Bere se kada mahune potamne, što je oko 100-280 dana od cvetanja.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Način pripreme zrna

Važno je naglasiti da priprema semena za kuvanje podrazumeva obavezno potapanje u vodu  minimum 24 sata pre kuvanja. Voda u kojoj se kuva mora da se menja nekoliko puta, jer može da bude blago toksična.

PROČITAJTE I...  Značaj soje
ljubicasti pasulj seme
Foto: Wikipedia.org / Piyush Kothari

Lekovita svojstva

Ova biljka, kao gotovo svaka, ima svoja lekovita svojstva koja su poznata tradicionalnoj medicini. U azijskoj medicini koristi se za lečenje niza simptoma uključujući visok krvni pritisak, neplodnost i nervne poremećaje. Obiluje antioksidantima koji mogu da pomognu i kod kožnih oboljenja kao što su psorijaza, razni dermatitisi i ekcemi.

BTZ 1120x180px

List i seme se koriste protiv depresije i za poboljšanje raspoloženja, kao i za poboljšanje seksualne želje, kako kod muškaraca, tako i kod žena. Ona pomaže da bolje tolerišemo stres, imamo bolju koncentraciju, bolje raspoloženje. Koristi se i u tretmanu Parkinskonove bolesti. Postoje istraživanja koja potvrđuju da ova biljka deluje protiv zmijskog otrova.

Važna napomena:

Adama Forapro 1120x180

Ljubičasti pasulj ne treba da se uzima za vreme trudnoće. Semenke imaju stimulans materice, koji može da dovede do urođenih mana.

Pasulj ima androgenu aktivnost koja može povećati nivo testosterona. Ljudi koji imaju prekomerne androgene treba da izbegavaju ljubičasti pasulj.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Izvori: PubMed Central, Gardening knowhow, Attra

Prethodni tekstPravo na podsticaje imaju i gazdinstva u procesu registracije
Sledeći tekstUzgoj MALINE ENROSADIRA u plastenicima – rađa 2 PUTA godišnje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime