Besplatno seme: Posadite KAMILICU iz KESICE ČAJA

0
3355
kamilica
Foto: Pixabay

Sadnja i uzgoj kamilice iz kesice čaja nije trik, već dovitljivost baštovana i moć prirode. Potrebno je samo da pratite ovaj kratak i jasan tutorijal.

Adama Maganic 1120x180

Kamilica je zaista neverovatna biljka. Osim što donosi niz zdravstvenih benefiti za naš organizam, ona je i zaštitnik biljaka na mnogo načina i zato je jako korisno da je imate u bašti. Osim toga, sam čaj od kamilice može se iskoristiti za dezinfekciju semena raznog povrća pre sadnje, o čemu smo pisali u članku: Dezinfekcija kontejnera (posuda) za rasad i semena POVRĆA.

Ail, tu se ne završava niz blagodeti koje ova biljka pruža baštovanima. Naime, baštovanstvo može da bude dosta skupo i zato moramo biti dovitljivi. Čak i ako počnemo od nule (ne kupimo rasad ili već formirane biljke iz rasadnika), desetak semena jedne biljke može da nas košta i nekoliko stotina dinara (na primer, stare sorte). Sa druge strane, sigurno u kući već imate čaj od kamilice, a on je izvor na hiljade semenki ove biljke. Ukoliko uporedite cenu kesice čaja, sa cenom komercijalne kesice istog semena, ovo dođe praktično besplatno.

Paradajz 1120x180

Seme kamilice može da zadrži klijavost 2-3 godine i da vam pruži uživanje u predivnom cveću celo leto. Seme možete da posadite u saksiju ili u jednom delu bašte. Bitno je da pozicija bude osunčana, a zemlja dobro drenirana. Sadnju možete obaviti na proleće ili u jesen. Ako sadite u jesen, seme hoće brže da proklija. Mlade biljke ojačaju do zime, dobro prezimljavaju i nastavlju svoj rast u rano proleće.

PROČITAJTE I...  Bosiljak: Uzgoj i delovanje na zdravlje

Preporuka je da se koriste bar 2 kesice čaja. Otvorite kesicu neiskorišćenog čaja od kamilice i pospite po zemlji. Nemojte da zatrpavate. Samo blago pritisnite da seme ima kontakt sa zemljom, jer mu je neophodna sunčeva svetlost da bi moglo da klija. Dobro zalijte i prekrijte providnom plastičnom folijom (ako sadite u saksiju) i postavite je na osunčano mesto (ne na direktno sunce). Proveravajte da li je zemlja vlažna i po potrebi zalivajte (ne dozvolite da se zemlja osuši). Klijanje će da započne otprilike za pet dana do dve nedelje, zavisno od godišnjeg doba. Čim klijanje počne – skinite foliju.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Kamilicu možete i sukcesivno da sejete, što će praktično da obezbedi konstantnu zalihu svečeg cveća za pčele i druge oprašivače i, naravno, veliki broj šoljica čaja, sve do oktobra.

Od semena (kesice čaja) do cvetanja potrebno je 3-4 meseca. Imajte na umu da kamilica traži vlažno zemljište i, iako podnosi sušu, potrebno je zalivanje. Ono što je predivno kod ove biljke, to je da ne morate više nikada da kupite seme kamilice. Možete da isečete oprašene cvetove i sačuvate svoje seme. Cvetove kamilice, naravno, možete i da osušite za razne namene, a prirodno sušenje traje oko 10-ak dana.

Krompir 1120x180

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstTritikale: Pogodan za gajenje tamo gde pšenica daje niske prinose
Sledeći tekstHobi kozarstvo koje je preraslo u porodični biznis

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime