Kompostiranje: Stvari koje ne treba dodavati u kompost

0
1494
kompost
Foto: Pixabay

Kompostiranje je važna praksa za baštovane koji su posvećeni rastu zdravih, visokokvalitetnih biljnih kultura i koji, za razliku od standardnih praksi uzgoja povrća, neguju svoju zemlju iz godine u godinu. Zato je važno znati šta nikako ne treba stavljati u kompostnu gomilu.

Adama Maganic 1120x180

Ukoliko stavljamo u kompost sve i svašta, to može da izazove probleme i da napravi više štete nego koristi. Zato, ako želite da imate kvalitetan kompost, postoje određene stvari koje treba izostaviti.

Izbegavajte da dodajete u kompost:

 1. Grančice i lišće oraha – orah proizvodi juglon, supstancu koja može da izazove povrede, pa i smrt određenih biljaka kada dođe u kontakt sa njima, uključujući biljke poput paradajza, krompira i paprike.
 2. Hleb – svi pekarski proizvodi, uključujući testeninu, mogu da privuku štetočine u kompost. Ako želite da kompostirate male količine starog hleba, samo ga zakopajte duboko u kompostnu gomilu.
 3. Ulje od pripreme jela i masnoće – previše masti može da poremeti ravnotežu komposta. Pored toga, aroma masne hrane može da privuče horde gladnih životinjica.
 4. Bolesni delovi biljaka ili cele bolesne biljke – delovi biljaka, poput lišća, koji su pogođeni gljivičnim ili bakterijskim bolestima ne bi trebalo da se dodaju kompostu, osim kada kompost ima temperaturu od 70 stepeni Celzijusovih najmanje tri uzastopna dana. U suprotnom patogeni ostaju u kompostu i na kraju ćete ih vratiti u zemlju, navodi Offthegridnews.
 5. Pepeo od uglja i ugalj – ne treba dodavati u kompostnu gomilu, jer sadrže hemijske ostatke koji su štetni za biljke.
 6. Sjajan papir – časopisi se obično štampaju na sjajnom papiru koji se pravi korišćenjem raznih hemikalija koje mogu biti otrovne.
 7. Izmet mesoždera – za zdravu gomilu komposta može se koristiti stajsko đubrivo od krava, kokošaka, konja i drugih životinja čija je prehrana biljna. Izmet mesoždera može da sadrži parazite.
 8. Kesice čaja – ukoliko niste sigurni da li imaju ili nemaju sintetička vlakna, bolje da ih ne ubacujete u kompost. Izvadite sadržaj iz kesice i tako ga dodajte kompostnoj gomili.
 9. Kore od citrusa – iako kore od citrusa izgledaju kao zdrav dodatak, ako je ovo voće kupovno, kora može sadržati fungicid koji se koristi nakon berbe kako bi se sprečilo stvaranje plesni na putu do tržišta, o čemu smo pisali u članku Voće i povrće sa NAJVIŠE i NAJMANJE pesticida u 2021.
 10. Meso i riblji proizvodi – mirisi hrane sigurno će da privuku glodare, komšijske mačke i druge neželjene posetioce.
 11. Mlečni proizvodi – hrana poput jogurta, sira ili kiselog mleka treba da se izbegava. Eventualno, može da se ubaci u kompost u vrlo malim količinama, ali treba je staviti duboko u hrpu, inače će da privuče razne štetočine, uključujući muve.
PROČITAJTE I...  Dragan i Mima žele dobro svima - Višedecenijsko iskustvo u organskoj proizvodnji

Na kraju sugerišemo da pročitate članak: Lako do savršenog kompost: Najčešće greške i kako da ih popravite

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Preuzimanje teksta je dozvoljeno, samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstKako sprečiti izduživanje sadnica i spasiti rasad
Sledeći tekstVlada će ograničiti izvoz pšenice iz Srbije

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime