Šta posejati od povrća u FEBRUARU

0
3809
rasad male biljke povrce
Foto: Pixabay

Februar je mesec kada se obavljaju mnogi radovi u bašti, a počinje i sadnja određenih vsta povrća, ukoliko vremenske prilike to dozvoljavaju.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Februar je mesec kada je vreme nestabilno i može još uvek biti snega. Međutim, čim vremenske prilike to dozvole, vreme je za akciju.

Ukoliko je februar bez snega, a niste napravili toplu leju, vreme je da je napravite i obavite setvu. Sugerišemo da pročitate članak: Priprema tople leje za vrhunski rasad ranog povrća.

Adama Sultan 1120x180

U prvih 10 dana februara u toplu leju se može posejati paradajz, paprika, keleraba i kupus. Setva se može obaviti i u zatvorenom prostoru (plasteniku, stakleniku, kod kuće).

Što se tiče bašte na otvorenom, u drugoj dekadi februara se priprema bašta za ranu sevu, pa se obavlja setva. Obrada zemlje se radi ručnim alatima, kultivatorom ili mehanizacijom (ko šta ima). Jako je bitno da zemlja bude dovoljno suva da se može obrađivati. U podignutim lejama, ukoliko nema snega, skida se zimski malč, posipa kompost i ostavlja zemlja da se ugreje i obavlja se setva.

galenika psenica LG 1120x185px

Postoji nekoliko vrsta, svima dobro znanog, povrća koje podnosi niske temperature. U februaru se može posejati crni i beli luk, zelena salata, peršun, šargarepa, rotkvice, spanać, grašak, paškanat.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja arpadžika u selu Crna Bara

Zapravo, neke od ovih povrtarskih kultura moraju da se poseju baš tada, ako hoćemo da uživamo u njima kasnije. Naime, rana setva je važna za biljke kao što su grašak, spanać, luk i rotkvica, jer klijaju na temperaturama od tri do pet stepeni.

Infinito Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstHIBRID kukuruza OTPORAN na poleganje pri uticajima JAKOG VETRA
Sledeći tekstSubvencije za stočare: Počeo konkurs za TOV junadi, svinja, jagnjadi i jaradi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime