Zalivanje KRASTAVCA za dobar rod, bez gorkog ukusa

0
927
krastavac
Foto: Pixabay

Krastavac voli vlagu, pa nepravilno zalivanje i nedostatak vlage mogu da dovedu do lošeg razvoja biljaka i do toga da plodovi imaju gorak ukus. U nastavku saznaćete kada i kako se krastavac zaliva u svim fazama razvoja.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Često se greši kod zalivanja krastavca. On je veliki potrošač vode, jer ima dosta razvijenu lisnu masu, a koren se razvija na oko 25 cm dubine, odakle voda dosta isparava. Za dva meseca uzgoja potroši izmešu 90 i 150 litara vode po metru kvadratnom. Zbog toga je zalivanje krastavca jako bitno. Ukoliko se pravilno ne sprovodi, to može uticati na razvoj biljke, plodova, kao i na ukus (postane gorak).

Pravilno zalivanje krastavca

Krastavac se zaliva oko korena. Ne bi trebalo koristiti hladnu vodu, jer će da šokira biljke što nepovolno utiče na njihov razvoj, a može i da izazove pojavu gorkog ukusa ploda. Minimalna temperatura vode treba da bude 20 stepeni Celzijusovih. U proleće, zalivanje se obavlja kada su temperature niže od 11 stepeni, a u leto kada su temperature 15-17 stepeni Celzijusovih.

Magnetic 1120x185px

Do formiranja cvetova potrebno je umerena količina vode. Ako pada kiša, ne treba dodatno zalivanje. Ukoliko ne pada, zaliva se u razmacima od 4-8 dana, zavisno od načina uzgoja.
Na početku cvetanja preporuka je da se izostavi jedno zalivanje, kako bi se pobošljalo formiranje ženskih cvetova i oplodnja obavila što bolje.
Od početka formiranja plodova pojačava se zalivanje i obavlja se svakih 3-5 dana. Ukoliko u periodu plodonošenja nedostaje vlaga, dolazi do prekida porasta zametaka, deformacije i krivljenja plodova, manjeg prinosa. Takođe, plodovi mogu dobiti gorak ukus, što svakako svi žele da izbegnu.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja rasada i povrća u plastenicima u selu Dučina

Valentina Aleksić, dipl.ing., Stručni saradnik za navodnjavanje zemljišta PSSS Zaječar

ExelGrow Adama 1120x180
Prethodni tekstUdruženje Šasla i ocenjivanje vina: Šta su to VINSKE SUZE
Sledeći tekstOsnivanje novih zadruga neophodno: Zajedničkim radom do razvoja sela

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime