Krmno bilje ŽUTI ZVEZDAN: Podnosi sušu, izuzetno hranljiv, uspeva na svim zemljištima

0
220
zuti zvezdan
Autor fotografije: Aporia.j - Sopstveno delo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=84153719

Žuti zvezdan je izuzetno korisna višegodišnja krmna biljka, koja podnosi ekstremne temperature, predstavlja kvalitetnu stočnu hranu i obogaćuje zemlju azotom.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Žuti zvezdan može da gaji kao čist usev ili u kombinaciji sa drugim biljkama. Može da se koristi za ispašu ili za seno i senažu. Njegova prednost je ta, što može da se gaji na svim vrstama zemljišta, bilo da je reč o kiselom, krečnom, peskovitom ili glinovitom.

Reč je o vrlo hranljivoj biljci koja sadrži dosta proteina, ali kao i sve krmne leguminoze gubi na hranljivosti sa starošću (pred cvetanje sadrži oko 28% proteina, a posle cvetanja 18%, kad formira mahunu 12%, a u punoj zrelosti 9%). Količina fosfora i kalijuma slična je kao kod lucerke. Poseduje materije koje ga čine otpornim na bolesti i štetočine.

Adama Sultan 1120x180

Kada su loši uslovi proizvodnje, a posebno ako je kvalitetna zemlja, prinos žutog zvezdana može biti daleko veći od prinosa ostalih krmnih biljaka. Pored navedenog, žuti zvezdan prirodno obogaćuje zemlju azotom zahvaljujući simbiotksim bakterijama na korenu, a godišnje može da fiksira značajne količine azota, čak i preko 200 kg po hektaru.

PROČITAJTE I...  Zašto lucerka brzo propada

Stoka se napasa pre cvetanja, jer cvet sadrži gorke materije koje životinje neće da jedu. Dakle, za ispašu se koristi kada dostigne visinu 15-25 cm. Košenje za seno ili zelenu masu se radi kada je biljka u punom cvetu. Kada se pokosi, osuši i pripremi seno, gorčina se gubi.

pylon galenika jan 023

Posebno je važno istaći da, prilikom ispaše stoke, ne postoji opasnost od pojave naduna koji se najčešće javlja kod ovaca i goveda (poremećaja koji izaziva proširenje buraga (nadutost) usled prekomernog nakupljanja gasova).

Žuti zvezdan i uslovi uzgoja

Vreme setve je kraj avgusta–polovina septembra i polovina marta-kraj aprila. Setvena norma je 12-15 kg/ ha, a seme klija na 3-4 stepena. Seje se na 10-15 cm, plitko do 2 cm. Đubri se mineralnim i organskim đubrivom i to stajnjakom 25-30 t/h, fosfor i kalijum 80-120 kg/ha pri osnovnoj obradi, a azotom predsetveno 50-60kg/ha.

KWS banner 728x90

U prvoj godini je osetljiv na niske temperature, dok stariji usevi mogu da izdrže i minus 25 stepeni. Izuzetno je tolerantan na sušu. Za smeše sa žutim zvezdanom koriste se ježevica, prava livadarka… Od korova se štiti po potrebi.

PROČITAJTE I...  Značaj upotrebe lucerke kao stočne hrane i useva u poljoprivredi

Može da se kosi 2-3 puta tokom vegetacije i brzo se regeneriše nakon otkosa, kao i posle napasanja stoke. Daje prinos od 35-40 t/ha zelene mase ili 6-9 t/ha sena , a u smeši sa travama 10-15 t/ha.  Period eksploatacije je do 8 godina.

Za kraj sugerišemo da pročitate članak o još jednoj fantastičnoj biljci za ishranu preživara, a u pitanju je čičoka.

Referenca:
Poljoprivredna savetodavna i stučna služba, dr Radosav Vujić, Svetlana Zlatarić
Institut za krmno bilje Kruševac

Prethodni tekstAktuelna zaštita uljane repice od repičine lisne ose
Sledeći tekstUdruženje Agroprofit: Neće biti nestašice junećeg mesa

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime