Da li je ekonomski patriotizam kupaca deo rešenja za krizu u stočarstvu?

0
320
Agrosaveti - Uzgoj svinja u Drenovcu 04

Stočari apeluju da se uvede posebno obeležavanje mesa iz domaće proizvodnje u trgovinama kao deo rešenja za prekomerni uvoz i pad otkupnih cena. Da li će to zaista pomoći da se bar umanji kriza u stočarstvu?

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Prema navodima ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, posebno obeležavanje domaćeg mesa i mesnih prerađevina će biti moguće sa primenom Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda.

”Da zabodemo srpsku zastavu u raf i kažemo ovde je meso koje je poreklom iz Srbije, a ovo je uvozno, pa vi ljudi ako imate želju, volju i patriotskog naboja u sebi, pa čak i ako je skuplje, možete da branite tako srpsko stočarstvo”, rekao je Nedimović.

Kalif i Mistral 1120x180

Agrarni analitičar Čedomir Keco i predstavnik grupacije uzgajivača tovne junadi smatra da nije problem čije je meso i napominje da je suština napisati sa koje farme ono stiže i vreme proizvodnje. Prema njegovom mišljenju, prekomerni uvoz ne mora biti regulisan uvoznim taksama već izdavanjem dozvola za uvoz.

On je najavio i da je zbog interesa kupaca a pre svega ekskluzivnih ugostiteljskih objekata, proizvodna grupa odgajivača tovnih goveda pri kraju da objavi sertifikat o kvalitetu junetine iz prirode Srbije. Kako objašnjava, reč je o kvalitetnom uzgoju junadi, zaštiti i preradi mesa.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Sertifikat će dobiti farme koje se pridržavaju kriterijuma koji su postavljeni. Recimo, da garantuju potrebne uslove ishrane i držanja stoke, da meso ne može biti hranjeno GM usevima, da koriste ispravnu vodu, imaju adekvatan prostor za smeštaj životinja.

PROČITAJTE I...  Nedimović: Polovina propisa za pristup EU tiče se poljoprivrede

”Dodelu sertifikata kontrolisaće komisija stručnjaka i obilaziti farme kako bi ustanovili da li uzgajivači poštuju dobru poljoprivrednu praksu. A klanica koja nabavlja meso imaće pravo da istakne ovaj žig. To će biti čist dogovor proizvođača i trgovaca u skladu sa moralnim odnosom prema proizvodnji”, naglašava Keco.

MPS2022 GBaneri

Podsetimo se, u Srbiji već postoji projekat PKS ”Čuvarkuća” koji pruža podršku domaćim proizvodima i proizvođačima. Žig, prema propozicijama, mogu da dobiju isključivo proizvodi napravljeni od najmanje 80% domaćih resursa, a to se odnosi na rad, sirovinu i materijal. Međutim, među onima koji su ispunili uslove i dobili mogućnost da koriste tu oznaku mali je broj onih koji se bave proizvodnjom mesa i mesnih prerađevina.

Izvor: Politika

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstDijaspora se uključuje u program otkupa seoskih kuća
Sledeći tekstZaštita zasada breskve i nektarine pred berbu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime