Srebrna svilenica snižava visok šećer u krvi

0
309
Srebrna svilenica
Foto: Wikipedia.org / Autor Satheesan.vn , CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12049657

Srebrna svilenica je biljka koja predstavlja prirodni lek za dijabetes, a koristi se i za mršavljenje. Može da se nađe i pod imenom Gurmar.

Spyrale Adama 1120x1080

Prema Ajurvedi, koja ovu biljku naziva Meshashringi (što znači “uništavač šećera”), srebrna svilenica predstavlja lek za glikozuriju (prisustvo šećera u mokraći) i druge urirane bolesti, a preko 2000 godina koristi se u narodnim medicinama protiv visokog šećera. Danas alternativna medicina tvrdi da srebrna svilenica može da smanji rizik od raka dojke i zaštiti od delovanja radijacije.

Srebrna svilenica je penjačica, koja raste u područjima s tropskom i sutropskom klimom. Lišće i korenje srebrne svilenice sadrže gimnemičnu kiselinu koja smanjuje apsorpciju šećera u probavnom traktu, normalizuje šećer u krvi, ali i smanjuje apetit.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Prvi naučni dokazi da se zaista radi o prirodnom leku za dijabetes ugledali su svetlo dana sredinom 20. veka. Kroz istoriju se koristila za različite namene, kao pomoć u snižavanju visokog nivoa šećera u krvi, kao i za mršavljenje.

Utvrđeno je da srebrna svilenica utiče direktno na regeneraciju ćelija pankreasa, čija je uloga proizvodnja insulina. Ona eliminiše višak glukoze i onemogućava pretvaranje u masti. Predstavlja pomoćno sredstvo za skidanje naslaga sa stomaka. Potencijalno je dobra i za snižavanje holesterola i triglicerida.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Na našem tržištu najčešće se pojavljuje u obliku čajnih mešavina ili kapsula kao dodatak zdravoj ishrani, te kao pomoć osobama s predijabetesom.

PROČITAJTE I...  Žalfija: Prirodni antibiotik i jedna od najstarijih lekovitih biljaka

Biljka se ne preporučuje trudnicama i dojiljama, kao i osobama sa niskim nivoom šećera u krvi.

Važna napomena: Primena lekovitog bilja je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, trudnica ste ili dojilja obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

Izvori:  US National Library of Medicine National Institutes of Health, Zadovoljna, Agro TV,

Prethodni tekstNa ponos Srbije – Ovo su najuspešniji poljoprivrednici nove generacije
Sledeći tekstKeleraba: Izuzetno zdravo povrće, ovako se gaji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime