Uzgoj papričica FEFERONA: Mali početni kapital, a tražene na tržištu

0
527
ljuta papricica
Foto: Pixabay

Uzgoj feferona nije mnogo zastupljen, iako je potreban mali početni kapital i dosta su tražene na tržištu. Savete za njihov uzgoj daje dipl. ing. poljoprivrede  Živko Šašić iz Savjetodavne Srpske

Orius 1120x1080

Proizvodnja papričica feferona počinje od rasada u prvoj dekadi aprila. Feferoni dolaze kao druga kultura u plodoredu i mogu da se uspešno gaje posle mladog luka, pšenice, ječma… Jesenja obrada je već urađena, tako da je potrebno rasuti stajnjak ili NPK đubrivo i zaorati. Zatim se radi dodatna obrada kako bi se postigla mrvičasta struktura zemljišta.

Nakon toga se postavlja sistem za navodnjavanje i malč folija. Pravljenje bankova nije obavezno, ali svakako pruža prednost za bolji rast i razvoj biljaka. Važno je istaći da se početak i kraj folije zatrpava zemljom zbog vetra.

Agil 1120x180

Presađivanje feferona se obavlja početkom druge polovine juna do prve polovine jula, sa razmakom od 25 cm između biljaka i međuredno 25-30 cm. Sadnja se obavlja ručno, a najbolji položaj biljaka je kada se sade u cik-cak formi. U zavisnosti od tipa zemljšta, posle par sati je potrebno zalivanje.

PROČITAJTE I...  Plastenička proizvodnja povrća u selu Štrbac

Nega feferona

Nega paprika feferona podrazumeva navodnjavanje, đubrenje, malčiranje međurednog prostora ili uklanjanje korova i zaštitu. Navodnjavanje se obavlja prilikom presađivanja rasada, pa se pravi pauza od nedelju dana i nakon toga se definišu norma i interval navodnjavanja. Inerval svakako zavisi od padavina, a što se tiče norme najviše je vode potrebno prilikom cvetanja i plodonošenja.

Đubrenje se obavlja zajedno sa navodnjavanjem sistemom fertigacije. Kod klasičnog uzgoja za fazu ukorenajvanja preporuka jeda se koristi NPK 1:3:1, kod faze vegetativnog porasta NPK đubrivo u formulaciji 1:1:1, kod faze cvetanja NPK 1:3:1 i u fazi plodonošenja i branja NKP 2:1:3 ili 2:2:4.

Što se tiče zaštite, kod konvencionalnog načina uzgoja upotreba pesticida ima smisla kada šteta dođe do ekonomskog praga.

Berba i prinos

Jedina mana ove proizvodnje je što je potrebna radna snaga, jer se berba obavlja ručno. U početku, plodovi se beru na 5-6 dana, a za vreme glavne berbe na svaka 2 do 3 dana. Prosečan prinos je 10-20 tona po hektaru (pa i više, zavisno od sorte), a mogu se plasirati na tržište u svežem stanju, konzervirani, sušeni, mleveni…

PROČITAJTE I...  Proizvodnja zimnice unosan posao?

Na primer, ljuta crvena feferona sa visećim plodovima, umerene ljutine je rana sorta i osigurava prinos od 10 do 15 tona po hektaru, dok ljuta žuta feferona sa štrčećim plodovima, rana sorta, ima prosečan prinos od 15 do 18 tona po hektaru.

Prethodni tekstLeteći mikroroboti u košnicama, na poljima, u voćnjacima – daleka ili bliska budućnost?
Sledeći tekstNevreme izazvalo ogromne štete – ko i kako može nadoknaditi štetu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime