Preko 300 tona ivanjičkog krompira stiže na rafove Lidla

0
168
Agrosaveti - Rod krompira 02

Ova sezona je jako loša za proizvođače krompira. Rod nikad veći, a cena i potražnja nikad nisu bile manje. Ministarstvo poljoprivrede je pre dva meseca organizovalo otkup nalagerovanog krompira, a u toku je otkup preko 300 tone robe sa teritorije Lučani i Guča, koja će kasnije biti dopremljena u Lidl markete.

Adama Sultan 1120x180
„Otkup se vrši sukcesivno. To nam svakako znači da bar malo nadomestimo ogromne gubitke koje smo imali ove godine. Veliki su izgledi bili da većinu krompira bacimo, ali sada do toga, na svu sreću, neće doći“, izjavio je za RINU proizvođač Miloš Kostić.

Prostrana dragačevska brda idealna su za proizvodnju krompira i upravo od te poljoprivredne kulture živi većina porodica.

Sledeće sezone resorno ministarstvo sprečiće masovni uvoz ove povrtarske kulture iz inostranstva posebnim sezonskim taksama.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

„Ove godine proizvođači su imali dva puta veće prinose, a usled epidemije potražnja je pala i automatski je došlo do problema. Pritom, zbog bescarinskog režima bio je evidentan pritisak krompira iz inostranstva. To ćemo pokušati da izbegnemo u narednom periodu i država uvodi novu meru, posebnu sezonsku carinu u periodu od novembra do februara kad je krompir i najtraženiji, kako bi zaštitili naš domaći proizvod“, istakao je ministar Branislav Nedimović.

PROČITAJTE I...  Inspekcija otkrila pošiljke sa prekomernim ostacima pesticida i teškim metalima

Izvor: Ekapija

BioPlug 728x90px
Prethodni tekstFarma Il de frans ovaca Stanković u Obrovcu
Sledeći tekstStigle jagode – S nestrpljenjem smo ih čekali

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime