Berba jagode iz plastenika je u punom jeku, a ove godine smo ih nešto duže čekali nego inače. Prema rečima proizvođača iz Mačve, berba je kasnila, jer nije bilo dovoljno sunčanih dana.
“Berba kasni 10-ak dana sigurno. Nismo imali dovoljno sunčanih dana, te se to odrazilo na dospevanje prvih jagoda. Beremo svaki drugi dan, evo, danas nam je sedmo branje, tako da je berba u punom jeku.” – kaže Miloš Jevtić iz Bogosavca kod Šapca.
PRVE DOMAĆE JAGODE SU UVEK TRAŽENE
Naš sagovornik ove godine jagode u plastenicima proizvodi na 25 ari. Kvalitetom je zadovoljan, ali nedostatak sunca je uticao i na slatkoću, dodaje Miloš. Međutim, potražnje za prvim domaćim jagodama uvek ima, te plasman nije problem.
“Velika je potražnja. Ja naberem, kupci dođu, odnesu na pijace, tako da sa prodajom nema problema. Cena je oko 300 dinara, zavisi od dana do dana, koliko taj dan ima spremljene jagode. Zadovoljni smo.” – ističe naš sagovornik.
Slična situacija je i južnije, u Kruševcu. I tamo je berba kasnila, kaže Veselin Vučković kojem je ovo prva sezona u proizvodnji jagoda u zatvorenom prostoru.
“Zima je bila produžena, bilo je hladno, bilo je puno oblačnih dana, manjak sunca, tako da je berba jagoda kasnila. Iskusniji jagodari kažu da ne pamte ovako sporu godinu. Međutim, izborili smo se sa svim tim problemima, tako da će za 2-3 dana berba biti u punom jeku. Imamo kvalitet, a i prinos obećava. Potažnje takođe ima, a cena varira u zavisnosti od kvaliteta, kreće se od 250 do 350 dinara. Ja sam zadovoljan, tako da planiram da proširim proizvodnju već sledeće godine.” – kaže Veselin.
KASNIĆE I JAGODA SA OTVORENOG POLJA
Hladan talas tokom aprila ostavio je posledice na jagodama koje se proizvode na otvorenom polju, te će i njihova berba ove godine kasniti.
“Štete od mraza su oko 30%, a prvu berbu očekujemo tek oko 15.-20. maja. Prošle godine smo takođe imali štete od kasnih mrazeva, ali ove godine je još gore.” – kaže Miloš Jevtić iz Bogosavca kod Šapca.