SPOS upozorava pčelare na probleme prilikom prodaje meda

0
1124
med
Foto: Pixabay

SPOS u svom saopštenju oko slučaja kompanije Medino upozorava pčelare na probleme koji su prisutni prilikom prodaje meda „na veliko“.

Spyrale Adama 1120x1080

Kako navode iz SPOS-a, prvi problem je da pčelari ne traže otkupljivačima račun- priznanicu prilikom prodaje meda „na veliko“. Otkupljivač ima zakonsku obavezu da izda račun, to nije njegova dobra volja. SPOS savetuje sve pčelare koji se bave prodajom svog meda na veće količine da insistiraju da im otkupljivač nakon isplate meda preda račun-priznanicu.

Račun-priznanica je glavni dokument da je do prometa meda došlo, odnosno da je određen promet meda zvanično i registrovan. On treba da sadrži sve podatke koji su neophodni za indentifikaciju ugovornih strana i predmeta postignutog dogovora, a to je promet određene količine i vrste meda i ugovorenu cenu. Takođe, neophodno je da račun-priznanica ima obračun pripadajuće PDV nadoknade.

Galenika Libreto Vinova loza 1120x180

Provera račun-priznanice

Na račun-priznanici obavezno proverite sledeće stvari:

  • Da li su sve kolone popunjene, a posebno obratite pažnju na količinu i vrstu meda,
  • Da li je ugovorena cena za 1 kg prodatog meda (uglavnom izražena u evrima) dobro prikazana u dinarskoj protivvrednosti na računu-priznanici, kako biste bili sigurni da je pravilno isplaćen promet meda i pripadajuća PDV nadoknada.
PROČITAJTE I...  Uzgoj pčele i proizvodnja meda u Mladenovcu

Primer pravilnog obračuna PDV-a na ime određenog prometa meda
Ugovorena količina meda za prodaju =100 kg neto
Ugovorena cena za 1 kg meda = 4 €
Srednji kurs evra na ugovoreni dan plaćanja  =120 dinara za 1 €———————————————
100 kg x 4 €/kg = 400 € vrednost prometa meda izraženog u evrima
400 x 120 dinara srednji kurs evra na dan isplate = 48.000 dinara
48.000 dinara je vrednost prometa meda kao poljoprivrednog proizvoda———————————————
48.000 dinara x 8% = 3.840 dinara
3.840 dinara je vrednost PDV nadoknade
———————————————

Dakle, u ovom primeru otkupljivač meda je dužan pčelaru da isplati 48.000 dinara na ime ugovorene vrednosti prometa meda i 3.840 dinara na ime vrednosti PDV nadoknade.

  • Insistirajte na potpisivanju račun-priznanice. Kako navodi SPOS, na osnovu izjava samih pčelara, određeni otkupljivači meda falsifikuju potpise pčelara na računima.

Račun-priznanica je glavni dokument za dokazivanje postojanja prometa meda u sudskim i drugim postupcima. Uvidom u račun može se utvrditi da li je ugovorena cena meda pravilno isplaćena ili samoinicjativno umanjena od strane otkupljivača meda i da li je došlo do drugih prekršaja.

PROČITAJTE I...  Uzgoj pčela i proizvodnja meda u Bezdanu

SPOS savetuje sve pčelare kojima otkupljivači meda nisu dostavili račun-priznanicu na ime prometa meda u protekle 3 godine da im se obrate telefonskim putem ili putem mejla zahtevom za izdavanje računa na ime izvršenog prometa meda.

Ukoliko im otkupljivači meda ne dostave traženu dokumentaciju ili ukoliko postoje određene nejasnoće u dostavljenoj dokumentaciji pčelari mogu kontaktirati SPOS kancelarije radi pružanja pravne pomoći na telefone: 069/512-14-10, 060/322-76-38, 011/8110-934 (broj advokatske kancelarije), imejl adresa advjankovicnikola@gmail.com.

Prethodni tekstDa li je moguće proizvesti organski med?
Sledeći tekstKokoške su PRESTALE da nose jaja!? Ne brinite, REŠENJA postoje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime