Za izvoz meda poželjna ”Dobra pčelarska praksa”

0
872
Agrosaveti - Uzgoj pčela u selu Kamendol 05

Saveza pčelarskih organizacija Srbije apeluje na pčelare da uvedu standard kvaliteta Dobra pčelarska praksa koji je besplatan, a uz pomoć koga postižu višu cenu meda na tržištu.

Spyrale Adama 1120x1080

Iako Pogon za prikupljanje i plasman meda Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Naš med doo još nije završen, i njegov pun početak rada se očekuje tek u poslednjem kvartalu 2019. godine, SPOS intenzivno traži buduće kupce meda, pokušavajući da uspostavi poverenje i ugovori dugoročnu saradnju.

Kako prenosi SPOS na svom sajtu, za sada pregovori teku u dobrom pravcu, ali, ispostavlja se da neće biti dovoljno meda iz standarda kvaliteta Dobra pčelarska praksa za izvoz, jer je nedovoljan broj pčelara pristupio tom standardu.

LIBRETO 1120x180

Pri tom je poznato da se za med iz standarda može očekivati veća cena na tržištu, navodi se na sajtu SPOS-a.

Ulaz u standard potpuno besplatan

SPOS podseća da je ulaz u standard kvaliteta Dobra pčelarska praksa potpuno besplatan, da se ne moraju naručivati tegle SPOS-a, već je jedino potrebno da se primenjuje standard i po njemu proizvodi med. Med se može prodavati kao i do sada, samo što u tom slučaju na njega, sem u propisanoj ambalaži (tegla SPOS-a) se ne može napisati da je med iz standarda, već će se prodavati na malo kao i do sada.

PROČITAJTE I...  Iskustva školovanog pčelara: Bez selidbe košnica nema ni zarade

Kada SPOS nađe odgovarajućeg kupca za med iz standarda, med se može predati na otkup Pogonu radi daljeg plasmana, kao med iz standarda kvaliteta Dobra pčelarska praksa.

„Nemoguće je da tek nakon što SPOS obezbedi povoljne uslove plasmana meda ulazite u standard kvaliteta DPP, sa ciljem prodaje svog meda po tim povoljnijim uslovima, jer prvo morate biti u standardu i imati licencu da bi med proizvodili po pravilima DPP. Znači, pre početka sezone 2019. godine morate potpisati Ugovor o licenci, kako biste kasnije med iz predstojeće pčelarske sezone mogli da prodate kao med iz standarda kvaliteta Dobra pčelarska praksa“ – navodi se na sajtu SPOS-a.

Više o standardu Dobra pčelarska praksa ovde.

Izvor: Agronews

Prethodni tekstTradicionalni srpski proizvodi prilagođeni modernom tržištu
Sledeći tekstŠirenje organske proizvodnje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime