Formira se Nacionalni institut za vinogradarstvo i vinarstvo

0
240
vinograd grozdje kikinda
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Nacionalni institut za vinogradarstvo i vinarstvo formiraće se tokom oktobra, a od 1. januara 2023. godine počeće sa radom.

Spyrale Adama 1120x1080

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović tokom otvaranja manifestacije “Fruška gora Wine Show” najavio je formiranje Nacionalnog instituta za vinogradarstvo i vinarstvo u saradnji Pokrajinske vlade sa Vladom Srbije.

Kako je Mitrović izjavio, od 1. januara Nacionalni institut iz Sremskih Karlovaca će početi da funkcioniše, a novac će biti uložen u istraživanje, razvoj, laboratorijsku i drugu opremu kako bi se pomoglo vinarima u postizanju boljeg kvaliteta vina.

LIBRETO 1120x180

Mirović je naglasio da će u narednoj godini pokrajinska vlada izdvajati još više sredstava za vinogradarsku proizvodnju i pomagati preko konkursa za nabavku neophodne opreme, navodi Ekapija.

Institut, u obliku u kome postoji, dugi niz godina se bavio stvaranjem novih sorti vinove loze, pisao je Dr Dragutin Mijatovic za portal O vinu.  Inicijativa  je došla od strane novosadskog Poljoprivrednog fakulteta. Prof. Dragoslav Inaišević je 2019. godine izjavio za RTS da su na ideju o razvoju Instituta došli u saradnji sa proizvođačima i Pokrajinskom vladom, a da je cilj budućeg instituta, pre svega, edukacija i adekvatna infomisanost  sa namerom da se pomogne vinogradarima te povećanju zasada pod vinovom lozom.

PROČITAJTE I...  Manufaktura Spasić - kad enolog pravi vino

Krajem 2021. godine je zaključen ugovor za izradu urbanističkog plana, što je bio prvi korak u nastojanju da ova naučna ustanova, koja svoje sedište ima u Sremskim Karlovcima, preraste u Nacionalni institut za vinogradarstvo i vinarstvo.

Prethodni tekstNeiskorišćeni potencijal za grejanje: Toplota koja odlazi u vazduh godinama
Sledeći tekstUzgajivači svinja: Bez jasne strategije, svinjarstvo će „tapkati u mestu“

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime