Formira se Nacionalni institut za vinogradarstvo i vinarstvo

0
77
vinograd grozdje kikinda
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Nacionalni institut za vinogradarstvo i vinarstvo formiraće se tokom oktobra, a od 1. januara 2023. godine počeće sa radom.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović tokom otvaranja manifestacije “Fruška gora Wine Show” najavio je formiranje Nacionalnog instituta za vinogradarstvo i vinarstvo u saradnji Pokrajinske vlade sa Vladom Srbije.

Kako je Mitrović izjavio, od 1. januara Nacionalni institut iz Sremskih Karlovaca će početi da funkcioniše, a novac će biti uložen u istraživanje, razvoj, laboratorijsku i drugu opremu kako bi se pomoglo vinarima u postizanju boljeg kvaliteta vina.

Adama Sultan 1120x180

Mirović je naglasio da će u narednoj godini pokrajinska vlada izdvajati još više sredstava za vinogradarsku proizvodnju i pomagati preko konkursa za nabavku neophodne opreme, navodi Ekapija.

Institut, u obliku u kome postoji, dugi niz godina se bavio stvaranjem novih sorti vinove loze, pisao je Dr Dragutin Mijatovic za portal O vinu.  Inicijativa  je došla od strane novosadskog Poljoprivrednog fakulteta. Prof. Dragoslav Inaišević je 2019. godine izjavio za RTS da su na ideju o razvoju Instituta došli u saradnji sa proizvođačima i Pokrajinskom vladom, a da je cilj budućeg instituta, pre svega, edukacija i adekvatna infomisanost  sa namerom da se pomogne vinogradarima te povećanju zasada pod vinovom lozom.

galenika pylon 1120x85

Krajem 2021. godine je zaključen ugovor za izradu urbanističkog plana, što je bio prvi korak u nastojanju da ova naučna ustanova, koja svoje sedište ima u Sremskim Karlovcima, preraste u Nacionalni institut za vinogradarstvo i vinarstvo.

PROČITAJTE I...  Obnavljaju se vinogorja u Negotinskoj Krajini
Prethodni tekstNeiskorišćeni potencijal za grejanje: Toplota koja odlazi u vazduh godinama
Sledeći tekstŠipurak (šipak): Jedan od najmoćnijih divljih plodova

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime