Za ovaj med važi da je jedan od najboljih i naprodavanijih na svetu

0
818
Agrosaveti---Trziste-i-izvoz-meda---01
Foto: Vertigo produkcija

Med je sam po sebi zdrav za ljudski organizam, pod uslovom da je prirodan, odnosno neprerađen a posebno je na ceni jedna vrsta meda za koju svi dobro znamo. Za ovaj med kažu da je najprodavaniji u svetu.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Gotovo bezbojan, ponekad sa limun žutom prebojenošću, med akacije se svrstava u najtraženiji med. Međutim, geografija i poznavanje drveća upućuju na zaključak da med akacije potiče od drveta akacije koje raste u tropskim i subtropskim regionima sveta, naročito u Australiji. Međutim, kod nas se običan bagrem pogrešno naziva akacijom. Za prave akacije odomaćio se naziv mimoze.

Bagrem, ne samo da daje materijal za proizvodnju meda, već ima i svojstvo da vezuje azot za zemljište. To ga čini odličnim izborom za zemljišta lošijeg kvaliteta. On, takođe, izuzetno brzo raste i može dostići visinu od 12-21 metra, a prevashodno se koristi kao ogrevno drvo, jer ima solidnu energetsku vrednost.

Magnetic 1120x185px

Činjenice o bagremovom medu

Bagrem, nažalost, ne daje uvek materijal za proizvodnju meda. Koncentracija nektara u cvetovima bagrema prvenstveno zavisi od vremenskih uslova te se tako od ovog drveta može dobiti med jedne godine a potom čekati pet narednih godina na sledeći prinos meda. Međutim, čak i kada se nektar obilno skuplja u cvetovima, sam period cvetanja traje svega deset dana. Stoga, ne iznenađuje što je med bagrema tako tražen i gotovo uvek rasprodat.

PROČITAJTE I...  Pčelarstvo sa tradicijom dugom 200 godina

Glavni razlog traženosti ovog meda je njegova nutritivna vrednost i sposobnost da se sporo kristalizuje zahvaljujući visokom sadržaju fruktoze. To je ujedno med sa najmanje alergena od svih vrsta meda a nizak sadržaj polena čini ga podesnim za one koji su alergični na ovu supstancu.

ExelGrow Adama 1120x180

Ovaj med koristi se zbog svojih antiseptičkih  i antimikrobnih svojstava kao i za lečenje a ujedno je i prirodni antioksidans. Naravno, pod uslovom da je reč o pravom, prirodnom medu. Ako imate dilemu da li ste kupili pravi med, sugerišemo da pročitate članak: Iskusni pčelar otkriva kako prepoznati lažni med brzo i lako. Zbog svog slatkastog i blagog ukusa, koji ne dominira nad drugim ukusima, bagremov med je najprirodniji zaslađivač.

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Infinito Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstFormira se Nacionalno udruženje odgajivača goveda
Sledeći tekstOčekivani prinos pšenice izostaće ove godine

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime