Iskusni pčelar otkriva: Kako prepoznati LAŽNI med brzo i lako

0
1242
med
Foto: Pixabay

Nedavno smo posetili Branka Vladisavljević iz Gospođinaca koji se preko 60 godina bavi pčelarstvom, a sa nama je podelio kako možemo kod kuće da proverimo da li je med prirodan ili lažan.

Web baner Lamardor Vertigo 1120x180 V01

Ovih dana u 250 košnica u Brankovom pčelinjaku vlada savršen sklad, rojevi se polako pripremaju za zimu. Njihova „prirodna apoteka“ proizvela je dovoljno lekovitog meda da se snabdeju svi stalni, ali i novi kupci, koji umeju da prepoznaju stopostotno prirodni med.

Godina je bila loša za pčelare, a deficit meda je u celoj Srbiji, pa i kod našeg domaćina. Upravo zbog toga opasnost od kupovine falsfikovanog meda se povećava.

Sultan 1120x180

Branko nas je edukovao kako i mi da  da razlikujemo prirodan, pravi med od lažnog. Kako objašnjava, prirodan med je životan, mora da bude konzistentan i ujednačene boje. Kada se med cedi, nit ne sme da se prekida, a pri kraju treba da bude tanka kao konac.

Mini kućni test: Jod razotkriva lažni med

Ovaj iskusni pčelar nas savetuje da, ukoliko želimo da se uverimo da je reč o prirodnom medu, možemo da napravimo jedan mini kućni test uz pomoć rastvora joda. U čašu vode sa rastopljenim medom, treba da stavimo tri kapi joda i sačekamo nekoliko trenutaka. Prirodni med neutralisaće boju joda, dok će se karakteristična boja zadržati ako je reč o veštačkom medu.

LG 1120x185px

Podsećamo, sada svako može da prijavi lažni med elektronskim putem.

PROČITAJTE I...  Uzgoj pčela i proizvodnja meda u Bezdanu

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo ukoliko naš portal navedete kao linkovani izvor.

Neoram 1120x1080
Prethodni tekstProizvodnja grožđa i vina u Rivici: Dolazi vreme malih vinara
Sledeći tekstIshrana salate nakon rasađivanja: Podstiče ukorenjavanje i bolji porast

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime