Proizvodnja paradajza Volovsko srce

0
1857
Agrosaveti---paradajz---volovsko-srce---02

U selu Radobić nadomak Mionice upoznali smo bračni par Jovanović, Nikolu i Bojanu. Oni proizvode paradajz na organski način. Iako oboje veterinari po struci, prošle godine su odlučili da se ozbiljnije posvete povrtarstvu poštujući pravila organske proizvodnje. Proizvode paradaj i to volovsko srce. Kako su nam rekli “vetar u leđa” im je bio konkurs za malde bračne parove, te im je na taj način olakšan sam start, odnosno nabavka plastenika.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

“Fondacija Ana i Vlade Divac i opština Mionica su imali konkurs za nabavku plastenika za mlade bračne parove koji bi želeli da se bave isključivo organskom proizvodnjom. Nama je to bilo jako zanimljivo, jer smo i pre toga želeli da krenemo u tom smeru. To nam jeste bio vetar u leđa, jer je uvek sam start u bilo čemu najteži. Dobili smo plastenik, kao i povraćaj za svu ostalu opremu. A ono što nam je bilo najvažnije, organizovana nam je besplatna obuka u vezi sa organskom proizvodnjom.” – ističe Bojana.

Naši domaćini su bez mnogo razmišljanja izabrali sortu volovsko srce, koja je i pogodna proizvodnju na organski način. Osim toga, volovsko srce je i sve traženija sorta, te su obradovali i brojne ljubitelje paradajza.

Adama Sultan 1120x180

Agrosaveti---paradajz---volovsko-srce---03

“Izabrali smo ga zbog ukusa, nama je on najlepši, a i kupci ga vole. Malo jeste mekši, nezgodan za transport, ali je najukusniji. To je pravi paradajz koji podseća na detinjstvo.” – ističe naša sagovornica.

PROČITAJTE I...  Plastenička proizvodnja paradajza u selu Vlaška

TEŠKA GODINA, PUNA IZAZOVA

Jovanovićima je ovo prva proizvodna godina. Prva, pa u startu izazovna, jer je usled obilnih i čestih padavina bila neophodna konstantna briga i blagovremeno reagovanje kako bi biljke ostale zdrave.

pylon galenika jan 023

“Da, prva godina, pa odmah u vatru, ali snašli smo se. Bilo je neophodno često reagovati, jer red kiše, red sunca sa sobom donosi i bolesti. Nije bilo lako, a takvi vremesnki uslovi još uvek traju. U plastenicima je bilo lakše, ali mi paradajz proizvodimo i na otvorenom, tako da je tu borba bila ozbiljnija. Najveći problem je plamenjača, ali, izborili smo se. Postoji lista dozvoljenih preparata, ali smo i sami pravili pripravke od koprive, sode bikarbone itd.” – dodaje Bojana.

Agrosaveti---paradajz---volovsko-srce---01

ZA VOLOVSKO SRCE TRŽIŠTE NIJE PROBLEM

Selo Radobić se nalazi nadomak Mionice, na putu za Divčibare i banju Vrujci, što je dobra pozicija za prodaju, ističu Jovanovići. Oni imaju tezgu na tom putu, pa brojni turisti rado svraćaju po njihov paradajz.

KWS banner 728x90

“U manjim mestima je teže prodati organski paradajz, jer je on nešto skuplji od onog koji je proizveden na konvencionalan način. Mi imamo sreću, pa nam je tezga koju smo postavili kraj puta veoma posećena. I obično ko nam je jednom svratio, taj se i vratio po još paradajza, jer kako kažu nedostajao im je ukus pravog paradajza. Ima i onih koji su skeptični, pa kao ne može to bez prskanja, ali mi smo dokazali da se kvalitetan paradajz može proizvesti na organski način. Sa druge strane, nekome je to skupo i ja to razumem, ali onaj ko želi zdravo i onaj ko zna o čemu se radi, vrlo rado izdvoji malo više novca i kupi pravu stvar.” – dodaje Bojana.

PROČITAJTE I...  Trenutno nema kupaca paradajza sa juga Srbije

AMBICIJE IDU U SMERU PRERADE

Ambicije naših domaćina kreću se u pravcu prerade, te su ove godine kupili i mašinu za ceđenje soka. Kako kažu, ono što se ne proda, ili paradajz koji je vizuelno lošiji, sitniji, nameravaju da prerade u sok. Osim toga, imaju i šljivik koji će takođe biti u organskoj proizvodnji, a ove godine će posaditi i jagode i maline, te će imati pune ruke posla, a i tezga će biti šarenija. Na kraju razgovora smo ih pitali gde se bolje snalaze: među životinjama, ili među biljkama?

“Da, oboje smo veterinari i volimo životinje, ali veterina uvek sa sobom nosi mračnije priče, jer nas ljudi zovu zbog bolesti, dok je među biljkama lepše, posebno evo sada kada možemo da vidimo i opipamo plodove svoga rada i trudu.” – kažu Jovanovići.

Prethodni tekstSastanak proizvođača svinja sa ministrom poljoprivrede
Sledeći tekstUdruženje mladih poljoprivrednika Srbije pomaže na samom startu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime