Udruženje mladih poljoprivrednika Srbije pomaže na samom startu

0
370
Agrosaveti---udruzenje---poljoprivreda---02
Timac AGRO

Uroš Bogojević, mladi poljoprivrednik iz sela Trućevac kod Despotovca je oduvek uz oca radio oko poljoprivrede. Poželeo je da započne neku svoju priču. Nije bio siguran u kom pravcu da krene, niti na koja vrata da pokuca. Pomoć mu je pružilo Udruženje mladih poljoprivrednika Srbije. Kroz razgovor sa njima, konkretno sa Mladenom Minićem, odlučio se da osnuje farmu ovaca, te je kupio 40-ak grla rase virtemberg.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

“Odlučio sam se za ovčarstvo, ali nisam ništa znao ni o subvencijama, ni o povratu uloženog, baš ništa. Onda sam uz Mladena prikupio informacije. On mi je pomogao oko svega. Udruženje i daje sve informacije.” – kaže Uroš.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

A kada ste na samo startu, onda su vam neophodne informacije kako bi sam početak bio na zdravim osnovama. U tome svemu Urošu je pomoglo Udruženje mladih poljoprivrednika Srbije, koje je i osnovano iz sličnih razloga. Kako nam je rekao Mladen Minić, predsednik Udruženja, sve je zapravo krenulo od dobre volje da se ljudima pomogne prilikom konkurisanja za razne podsticaje u poljoprivredi, sve dok to nije preraslo kapacitet jednog čoveka, odnosno Mladena samog.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

“Ljudi su počeli da me mole da im radim papirologiju u vezi sa svim. Da li za mehanizaciju, za gradnju, za stočartsvo, tako da sam ušao u čitav sistem podsticaja. Pratim pravilnike, tumačim, sve sam to radio sam nekoliko godina. Sve dok nisam došao u situaciju da ne mogu da prihvatam toliko obaveza. Uvideo sam da je to potreba velikog broja poljoprivrednika. Nisu svi upućeni, da ne znaju da skupe papire, da ih često odbijaju zbog grešaka. Onda smo rešili da osnujemo udruženje.” – kaže Mladen.

Banner_728x90

Agrosaveti---udruzenje---poljoprivreda---01

ZAJEDNIŠTVO DONOSI BENEFITE

Danas ovo udruženje broji oko 500 članova, a preraslo je i sam reon Jagodine, odakle je sve i krenulo. U trenucima osnivanja pojavio se i konkurs koji se odnosi isključivo na mlade poljoprivrednike. Udruženje je dobilo još veći smisao zbog potreba za temeljnim osvrtom na konkurse i pravila koja ih prate.

Biofor baner 728x90

Osim što pomažu ljudima u vezi sa papirologijom, Udruženje mladih poljoprivrednika je itekako glasno i prilikom ukazivanja na probleme koji prate domaći agrar.

PROČITAJTE I...  Il de France na salašu u Vrbasu

“U početku nisam ni bio svestan koliko smo širok pojam uzeli. Želja nam je da pomognemo mladima, jer i ja sam bio na samom početku priče. Želimo da im pomognemo da ostanu na selu, da pokrenu svoju proizvodnju. Priključili su nam se brojni stručnjai iz oblasti poljoprivrede, kao i neke firme.” – dodaje Minić.

CILJ SU ZADRUGE

Iz Udruženja mladih poljoprivrednika potekla je i inicijativa za jednim višim načinom zajedništva, a to su zadruge. Osnovana je Zadruga ovčara “Virtenberg”, a u planu su i one koje će pokriti neke druge oblasti poljoprivredne proizvodnje. Sve sa ciljem zaštite i podrške samog poljoprivrednog proizvođača.

“Mali smo kao pojedinci, pa nam nakupi uzimaju veliki deo kolača. Mi praktično radimo za njih. Tako je i u stočarstvi i u voćartsvu. Zajedno ćemo biti jači.” – ističe Minić.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime